6 jun. 2020

OPENBARING 3 IN CORONATIJD

Er doorheen zitten. Ontmoedigd zijn. Terugdeinzen. Bezorgd. Zo zat ik achter mijn bureau, op een avond aan het begin van de coronacrisis. Opeens herinnerde ik me opeens een bepaald gedeelte uit de Bijbel, waarvan ik alleen de eerste zinnen echt uit mijn hoofd kende:

Zie, Ik kom spoedig. Houd vast wat u hebt, opdat niemand uw kroon zal wegnemen.(Openbaring 3:7-13).


Ik zocht ernaar want ik wilde graag weten wat dat nou betekende: houd vast wat u hebt ...

šŸ“– Lees: Openbaring 3:7-13
šŸ¦»  Listen: The Lord’s Word to His Church: Philadelphia

Context
Afgelopen weken bestudeerde ik bovenstaande tekst in de context. Ik had vooral veel aan het boek Openbaring, profetie op Patmos. Het is een deel uit een serie en een echte aanrader! Maar wel vrij prijzig. Misschien kan je er tweedehands eentje op de kop tikken. Of van iemand lenen.

Dit is wat ik leerde over Fildelfia:
 • De verzen (boven het plaatje) zijn gericht zijn aan de gemeenteleden van de stad Filadelfia.
 • Filadelfia was erg gevoelig voor aardbevingen. 17 na Christus werd de stad getroffen door een grote aardbeving. Daarna had de stad veel beschadigde delen en de bewoners waren altijd aan het bouwen. 
 • In 92 werd de economie ernstig getroffen door het edict van keizer Domitianus. De helft van de wijngaarden in de provincie moest worden gerooid. Er mocht geen nieuwe aanplant komen. Omdat wijnstokken jaren nodig hebben om te rijpen betekende deze verordening een ernstige schade.
 • Er staat: u hebt weinig kracht. Dat betekent dat de invloed van de kleine gemeente en haar economische en maatschappelijke positie gering was. het wijst op kleinheid in vergelijking tot rijkere gemeenschappen, zoals die toentertijd van de Joden.


  De Naam van de Afzender
  Het raakte me dat de brief zo begint:

  Dit zegt de Heilige, de Waarachtige, Die de sleutel van David heeft ...

  Toen ik de namen onderzocht kwam ik erachter dat deze namen in het Oude Testament exclusief voor God zijn bestemd. De Heilige is een benaming van God die aangeeft dat Hij uniek is, verheven. De Waarachtige is een naam die Gods diepste zijn en wat Hij doet (al Zijn werken) als betrouwbaar karakteriseert.

  Ook voor Christus
  Allebei de namen blijken nu ook voor Christus te gelden. Hij wordt ergens anders in het nieuwe testament ook de Heilige genoemd (Markus 1:24). Tip: check ook 1 Petrus 1:15. De tweede benaming "de Waarachtige" zie ik als een verklaring dat Hij echt de Messias is. En dit alles geldt als een garantie voor ons dat Zijn woorden betrouwbaar zijn. Je kunt er van op aan.

  Mooie gedachte (bemoediging): Hij is de Geloofwaardige en de Betrouwbare. Hij doet wat Hij belooft. Als Hij zegt: ik geef jou het eeuwige leven, doet Hij dat ook. Als Hij zegt: jij zult niet verloren gaan in der eeuwigheid, dan ligt jouw leven veilig in Zijn hand. Hij is betrouwbaar! Hij zal niet loslaten wat Zijn hand begon. Hij blijft trouw aan het woord dat Hij gesproken heeft. 


  Wat God zegt
  1. Ik ken uw werkende Heere getuigt dat alles Hem bekend is waarmee de kerk in haar huidige leven bezig is. Hij ken hen op een intieme persoonlijke manier.Voor de gelovigen in Philadelphia is dit een lof - en troostwoord. 
  2. Zie, Ik heb voor uw ogen een geopende deur gegevenhoeveel deuren er op aarde ook voor de gelovigen dichtgaan werden, de toegang tot het hemelse koninkrijk stond wijd voor hen open en die toegang werd aan hen gegeven door Christus, die de hoogste macht van God heeft.
  3. GegevenIk heb "gegeven"; het is Mijn genadige geschenk aan jullie.
  4. Deze tekst staat tegen de achtergrond van dreigende excommunicatie door de Joodse gemeenschap. 

  Tekstverwijzingen
  Dr. H.R. van de Kamp (zie bovengenoemd boek) geeft twee tekstverwijzingen bij de gedachte dat Christus de gelovigen een ruime toegang geeft tot het eeuwige vredesrijk van God.

  Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Ik ben de Deur voor de schapen. Allen die vĆ³Ć³r Mij gekomen zijn, zijn dieven en rovers, maar de schapen hebben niet naar hen geluisterd. Ik ben de Deur; als iemand door Mij naar binnen gaat, zal hij behouden worden; en hij zal ingaan en uitgaan en weide vinden. Johannes 10:7-9

  En de elf discipelen zijn naar Galilea gegaan, naar de berg waar Jezus hen ontboden had. En toen zij Hem zagen, aanbaden zij Hem, maar sommigen twijfelden. En Jezus kwam naar hen toe, sprak met hen en zei: Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde. Mattheus 28:16-18

  Plaatsje in gebed
  Voor mezelf heb ik een paar puntjes verzameld, die ik een plaatsje geef in mijn gebed. Misschien heb jij daar wat aan.

  Iedereen is anders (gelukkig maar) en daarom ben ik zo benieuwd wat jij uit de tekst zou halen, qua gedachten, bidpunten en dergelijke. Wil je dat delen?

  Dit zijn mijn dank en gebedspunten:

  • Jezus is de Messias. Ik wil Hem erkennen en belijden als de Heilige en Waarachtige. Geen ruimte geven aan twijfel maar er tegen strijden. Ik leg alles ieder dag in Zijn handen. Mijn onzekerheid in coronatijd. Hij is de Heilige, Hij is de Waarachtige.
  • Ik wil de Heere danken voor de bemoediging in de verzen die ik vond in Openbaring 3:7-13. Deze gemeente was niet groots. Ze hadden weinig kracht. Toch waren zij trouw en bewaarden Gods Woord. Dit wil ik gebruiken in mijn gebed en smeek God intens om trouw, dat ik Zijn Woord mag bewaren en Hem niet zal verloochenen. 
  • Die geopende deur. Een geopende deur, in Christus Jezus. Iets om dagelijks voor te danken. Iets om meer gebruik van te maken. Dagelijks, in gebed (zie tekst onder plaatje).


   Hebreeƫn 10:29-22
   Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, langs een nieuwe en levende weg, die Hij voor ons heeft ingewijd door het voorhangsel, dat is door Zijn vlees, en omdat wij een grote Priester hebben over het huis van God, laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en ons lichaam gewassen is met rein water.

   8 opmerkingen:

   1. Wat een mooi bemoedigend blog, die God is onze Vader.
    Ik bid voor meer inzicht in Wie Hij is en wie ik ben in Hem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beautiful prayer Danielle!! Thank you for your post and insights Aritha!
     Blessings!

     Verwijderen
   2. Mooi blog Aritha. Ik dank God regelmatig voor Zijn belofte dat de Here Jezus zal komen. Ook dank ik hem voor de geestelijke zegeningen die hij mij/ons gegeven heeft zoals ik lees in Efeze 1: 3. Ik weet niet of daar een kroon bij is. Corona is trouwens het Latijnse woord voor kroon of krans. Dat staat hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Corona. Daar moest ik aandenken bij Openbaring 3: 11.

    BeantwoordenVerwijderen
   3. Along with Smyrna, the suffering locality, the Lord has nothing to criticise in Philadelphia; how important to be providing the moral conditions that the Lord can so approve. There is a danger of claiming to have what we may not have, so that Philadelphia falls into Laodicea. Having Christ before us is the answer!

    I can recommend C A Coates on Revelation: http://www.mcclean.me.uk/mse/cac/cac13.htm

    BeantwoordenVerwijderen
   4. This is a very infomative blog entry. Thank you for sharing this information with us.

    BeantwoordenVerwijderen
   5. Te behouden wat je hebt kan alleen met Zijn hulp en niet uit eigen kracht.
    Mooi om te lezen hoe je dit hebt uitgewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
   6. Aritha your insight into the church at Philadelphia is so interesting. Loved how you shared about all that was happening to this city. When we take time to do a deeper study the Holy Spirit gives a much better grasp and meaning to God's word. This virus is not going defeat God's will and purpose. We are in His hands and that is a wonderful place to be. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen