6 apr. 2020

DE KRACHT VAN PESACH (1)

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)

Nu Pesach dichterbij komt, doet het ons enigszins denken aan de plagen die God op de Egyptenaren liet neerkomen, totdat ze Gods volk lieten gaan. Zelfs niet-gelovigen praten steeds meer over de Bijbelse aard van de huidige gebeurtenissen. Denk aan de zwermen sprinkhanen in Egypte en Saoedi-Arabië, de aardbevingen, de bosbranden en nu een dodelijk virus dat de hele wereld treft.


We worden eraan herinnerd dat we geen controle hebben. Controle over wereldgebeurtenissen behoort nog steeds aan de Koning van het Universum.


Naast het offer van de Messias op Golgotha, is het Pascha-wonder uiterst belangrijk is voor God. Hij spreekt er vaak over in de Schrift en Hij maakte de Pascha-maand tot het begin van ons jaar (Exodus 12:2).

Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft. (Exodus 2:20)

Heilige passie
Vanaf de Exodus, noemt God Zichzelf letterlijk honderden keer Degene die je uit Egypte geleid heeft. Hij is overduidelijk heilig gepassioneerd over het Pascha-gebeuren, en hoe meer wij ons verdiepen in het verhaal, hoe meer we ontdekken hoe vol rijke schoonheid, betekenis en kracht het is. 

Hoeksteen
Hoewel veel Joodse mensen de Sinaï zien als het bepalende moment van het Oude Testament, durf ik te zeggen dat God het Pascha als de hoeksteen van het verhaal van Israël ziet. 

  • In de volgende post zal ik uitleggen, dat dit het moment in de geschiedenis was waarop het volk van Israel een geloofsgemeenschap werd. 

Bovendien fungeerde het Pascha als een enorme richtingaanwijzer dat heenwijzend naar de komende bevrijding die zou worden gekocht met het bloed van een ander smetteloos lam - onze redder Jezus.

Pesach is familiefeest
Tegenwoordig is de Sedermaaltijd op de vooravond van Pesach een familiefeest, gebaseerd op vier bekers wijn en een "haggadah", wat een soort dienstorder is. Er zijn verschillende ideeën over wat elk van de vier bekers vertegenwoordigt, maar over het algemeen gaat de eerste beker over heiliging en het apart gezet zijn voor God, de tweede is de tijd om het verhaal te vertellen, de derde wordt gedronken na de maaltijd, en de laatste is "hallel" of lof, na de liederen en psalmen van dankzegging.

✡️ Pesach 2020 (Pascha) valt op woensdag 8 april bij zonsondergang en eindigt op donderdag 16 april bij het vallen van de avond.
✡️ Volgende keer meer over de bekers.

Leerervaring
De Sedermaaltijd is een multi-zintuiglijke leerervaring, ingesteld door God zelf, om te voorkomen dat wij het vergeten. Het gaat om zien, ruiken, proeven en aanraken en is ontworpen om generatie na generatie het verbazingwekkende verhaal levend te houden in het joodse collectieve geheugen.


Wonderen herinneren
Elk gerecht op tafel symboliseert iets uit het verhaal - de droge, ongezuurde matzes staan voor de droogte van slavernij, in tegenstelling tot de rijkdom en zegen van wijn (die voor vrijheid staat). Er wordt ook algemeen aangenomen dat gist zonde vertegenwoordigt en dat dit de tijd is om alle gist en alle zonde weg te doen. De bitterheid van de bittere kruiden spreekt van lijden. Elk aspect van de avond helpt het Joodse volk om zich de wonderen te herinneren die God voor hen heeft gedaan. Het is een levenskunst om het verhaal opnieuw te beleven en het deel te laten uitmaken van het leven van vandaag. 

Het Pesach-seder was het laatste avondmaal dat Yeshua met zijn discipelen op de traditionele Joodse manier at. Het was ongezuurd, pesachbrood dat hij brak toen hij tegen zijn discipelen zei " doe dit ter herinnering aan Mij", en het was een van de vier bekers wijn die hij dronk en hen vertelde dat het Zijn bloed vertegenwoordigde.

De dood ging voorbij
Wij, Joden, drinken de wijn om het bloed te herinneren dat ooit in Egypte onze vrijheid kocht en ervoor heeft gezorgd dat de dood ons 'voorbijging'. Jezus is in alle opzichten de belichaming en vervulling van het Pascha-verhaal. En we zullen gedenken, herinneren, wat Hij voor ons heeft gedaan elke keer dat we het brood eten en de beker drinken.
✡️ Wordt vervolgd

=======================================================

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

2 opmerkingen:

  1. Happy to see your Passover Post Aritha!! This year ever more we can learn so much from the Exodus, as we live out a time of "plague"--- I feel the reality comes alive as we prepare for the Passover-- He is our Deliverer !! Much love and Passover blessings to you and your family.♡

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is voor mij interessant hoe in de afgelopen 10-20 jaar hoeveel christenen geïnteresseerd zijn geraakt in de Joodse wortels van hun geloof. Ik denk dat het een beweging van God is.

    BeantwoordenVerwijderen