24 mrt. 2020

KERKZIJN TIJDENS CORONA VIRUS

Door: Scott Aniol 

Hoe kan een kerk tijdens COVID-19 toch samen kerk kan zijn?

Je zou bijna denken dat we in ongekende tijden leven totdat je je herinnert dat christenen door de geschiedenis heen wel vaker met vervolging en besmettelijk ziektes te maken hebben gehad. Dit is niet de eerste keer dat christenen noodgedwongen in kleine groepen samen te komen.


Neemt niet weg dat wat we meemaken als gevolg van het coronavirus ongekend moeilijk is voor ons als westerse christenen. Onze kerken worden geconfronteerd met het uitzoeken hoe we toch samen kerk kunnen zijn als we wettelijk verhinderd worden om elkaar fysiek te ontmoeten.

Kunstmatige gemeenschap
Nu we niet in staat zijn om fysiek samen te komen is de beste manier om contact te houden een 'kunstmatige gemeenschap' creëren en de gemeenteleden een gemeenschappelijke dienst te geven op zondag via het wereldwijde web.  Op die manier kunnen (bijna) alle leden toch de zondagse kerkdienst mee beleven.

 De site van mijn kerkelijke gemeente:
Vanaf aankomende zondag kunt u niet alleen meeluisteren met de dienst, maar ook meekijken. Er zal dus een beeldverbinding zijn, waarmee u de dienst nog beter kunt meemaken vanuit huis. We zijn dankbaar dat de technische middelen ons helpen om de zondagse erediensten, zij het op een andere manier, toch met elkaar mee te maken. We hopen op een gezegende zondag onder het Woord.
Tips 
 • E-mail iedere week de orde van dienst naar de gemeente en moedig hen aan om gebruik te maken van de komende zondagse kerkdienst, die live uitgezonden zal worden.
 • Vergeet de (oudere) gelovigen niet. Sommigen van hen hebben geen internet 
 • Sommigen van hen hebben ook geen kerktelefoon. Voorzie hen van andere materialen (bijvoorbeeld preken op Cd’s).

Het mooie van het echte samenkomen in de kerk is dat het collectief is. Het lichaam van Christus in gemeenschap met God èn elkaar (door Christus). Laten we ervoor waken dat we tevreden zijn met minder dan dat. Hoe het nu gaat is uit de nood geboren.

Zo persoonlijk mogelijk
In een tijd van crisis, is het ook mogelijk om meerdere momenten in de week iets te streamen, zodat de onderlinge verbondenheid toeneemt. Wees zo persoonlijk mogelijk. Deel de namen van gemeenteleden die getroffen zijn door het virus zodat er voor hen gebeden kan worden.

Heilig Avondmaal
Het is verdrietig om het Heilig Avondmaal zo lang te missen. Bedenk dat het Heilig Avondmaal de gemeenschap voorstelt die geredde zondaren met God genieten door Zijn offer aan het kruis. Daarnaast omvat het Avondmaal ook nog eens het aspect van de onderlinge verbondenheid die we met elkaar beleven op he moment dat we aanzitten. Aangezien we gedurende deze tijd niet fysiek bij elkaar zijn, is het niet mogelijk om dit op de juiste manier te doen zonder het laatste aspect uit het oog te verliezen.


Bedenk dat het ontberen van onze viering van het Heilig Avondmaal het samenzijn rond de tafel op een later tijdstip des te mooier maakt.
 • Hoe gaat het er in jouw kerkelijke gemeente aan toe op dit moment?
 • Hoe gaat het met jezelf?

8 opmerkingen:

 1. Onze kerk komt online samen of kijkt liever naar de samenkomst. Mijn jongste zoon ontmoet online zijn bijbelstudievrienden. Bith zonen wonen online jeugdgroep bij. We zijn homeschool, dus er is niet veel veranderd voor ons. Mijn man werkt vanuit huis. Muzieklessen en kunstlessen zijn geannuleerd. Maar ik heb tot nu toe met anderen gebeden, vreemden tot nu toe, en het is een zeer vredige tijd. De vrede gaat begrip te boven! Hoe dicht zijn uw kinderen bij u? Wonen ze thuis?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dear Aritha our church is meeting on line. We even take communion at the same time with our pastor leading us in the meditation. Daily praying we will be back together soon. Thank you for sharing how it is with you sweet friend. Take care. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze kleine gemeente ligt echt stil. Ik kijk naar de live-stream van anderen. De App vd kring is wel actief. Daar delen we bemoedigende teksten en gebedspunten. Ik de contacten zeer want ik heb hier geen andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De kerk is echt een ontmoetings bijeenkomst, jammer dat dat wegvalt, maar wij kunnen op zondag gelukkig goed luisteren en als extra is er ook een voorleesuurtje elke avond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I hope that God will lead us to find connection in fellowship and in our own prayer and worship time to be able to experience a Peace that goes beyond all understanding during this time and will grow in new spiritual depths and in unity in the body of Messiah!! Blessings to you Dear Artitha! Much Love!!♡

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Doordat onze gemeente de laatste jaren behoorlijk van koers is gewijzigd en meerdere mensen zijn vertrokken voel ik een stuk minder verbinding. Daardoor mis ik de kerkdiensten niet zo heel erg, want veel van onze vrienden en kennissen zijn geen lid meer. Wel merk ik dat ik toch liever naar een bekende en vertrouwde kerk luister op zondag via een lifestream dan naar een 'vreemde' kerk. Daarom luister ik op zondagochtend vaak naar de Hervormde Kerk (PKN) waar we vroeger kerkten. Ik voel me (weer) geestelijk thuis bij deze preken en het voelt ook vertrouwt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, wij kerken ook via 'livestream' en onze wekelijkse kring doen wij met GoogleMeet. Wij zijn heel erg dankbaar for deze mogelijkheid...en ook dat drie gelovige kinderen nog thuis wonen, dus wij zijn iedere dag samen met broeders en zusters in de Heer.

  Bedankt voor deze mooie blog.

  BeantwoordenVerwijderen