24 dec. 2019

VERBERG JE LICHT NIET

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)


Kerst en Chanoeka overlappen elkaar dit jaar! Chanoeka duurt acht dagen en begon afgelopen zondag. Het feest van Chanoeka is zowel leuk als betekenisvol voor het Joodse volk, zoals kerst is voor christenen over de hele wereld. 

Verberg je licht niet in deze van Chanoeka en Kerst, wat er ook gebeurt. Je hoeft geen negenarmige kandelaar te hebben om je standpunt tegen de duisternis in te nemen - laat je licht gewoon schijnen!

VOOR HET RAAM
Het is de traditie voor Joodse huishoudens om de chanoeka kandelaars voor het raam te zetten, zodat iedereen het kan zien. Er zijn tijden in de geschiedenis geweest waarin dat heel moedig was om te doen. Sommigen zetten ondanks de omstandigheden en het gevaar toch de chanoekia voor het raam.
Het Yad Vashem Holocaust-museum heeft de chanoekia die je op onderstaande foto ziet in bezit en vertelt het bijbehorende verhaal:


RACHELS CHANOEKA 
Op Hanukkah 1932, slechts een maand voordat Hitler aan de macht kwam, nam Rachel Posner, echtgenote van Rabbi Dr. Akiva Posner, deze foto van de familiekandelaar op de vensterbank van het ouderlijk huis met uitzicht op het gebouw aan de overkant dat versierd  was met nazi-vlaggen. Op de achterkant van de foto schreef Rachel Posner in het Duits (hier vertaald):

Chanoeka 5692 (1932)
"Dood aan Juda"
zegt de vlag.
"Juda zal voor altijd leven"
antwoordt het licht

ALLEMAAL EEN KANDELAAR
Maar zelfs in in sommige delen van Amerika is moed nodig om uit te komen dat je Joods bent. Tijdens Chanoeka 1993 was de familie Schnitzer geschokt toen ze ontdekten dat er een sintelblok door het slaapkamerraam van hun vijf jaar oude zoon was geslingerd was, tijdens een antisemitische aanval. Verbazingwekkend genoeg besloten de ontstelde inwoners van de stad allemaal om de Joodse kandelaar voor hun raam te zetten. De aanvallen van de KKK stopten al snel. Het vergde moed voor mensen om op te staan voor hun Joodse buren, beseffend dat zij zichzelf op deze manier ook tot een doelwit maakten. Een geweldig voorbeeld voor ons allemaal.

LAAT JE LICHT SCHIJNEN
Jezus, het Licht van de wereld, roept ons op om een licht in de wereld te zijn. Wat je ook kiest om te vieren, we wensen je een geweldige tijd met familie en vrienden, waarbij Jezus centraal staat.

In Hem was het leven, en het leven was het licht van mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet overwonnen." (Johannes 1:4-5)

Uit: artikel over Chanoeka en de Nieuwsbrief


---------------

Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL

9 opmerkingen:

 1. Thankful that grace is still towards the Jews from God's side as they come to the true Light.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet echt te weinig over Chanoeka, dus ik heb je andere blog ook gelezen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor het delen. Dit haar erg "bepaald" bij Chanuka.. en steeds meer duidelijkheid gekregen. Fijn om dit op 1e kerstdag te mogen ontvangen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Darkness will never overcome the LIGHT! Amen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thank you for sharing this Aritha!!You are such a blessing with your heart for Israel.
  Its funny, I know it says we don't have to go around with the menorah to shine light, but this Hanukkah I literally have been going out with the menorah!! Amazingly, many people don't even look up or take notice!! So we do need to shine it ever so brightly!! Blessings and Love!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dear Aritha,
  I have been to the Yad Vashem Memorial and Museum in Western Jerusalem in 1993 and I found it to be a very moving and solemn experience. Also, my wife and I had a meal within a tent during Succoth in the year 2000.
  An excellent blog about Hanukkah. I have spent considerable time in the Holy Land and I just loved it.
  I thank you for checking out my blog page and commenting.
  God bless.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi om te lezen. En inderdaad Jezus is het Licht wat wij mogen latwn schijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. This is a wonderful post Aritha... so thankful that the light will always be brighter than the darkness, and in fact, light shines brighter, the darker the world is. Happy New Year to you! I'm praying that the New Year ushers in abundant blessings of the Lord into your life!

  BeantwoordenVerwijderen