28 sep. 2019

ZAL NIET WIJKEN

Uit mijn dagboek
Als het donker wordt in je leven, lijkt alles anders. Je goeie gedachten, je blijmakers, je zekerheid ... alles ebt weg. Ik ben aan het lezen in een boek van Susannah Spurgeon en zij schrijft  mooie dingen voor mensen die het moeilijk hebben. Susannah begon met schrijven nadat haar man overleden was.

Naar aanleiding van Jesaja 54

Want al zouden bergen wijken en heuvels wankelen,
Mijn goedertierenheid zal van u niet wijken
en het verbond van Mijn vrede zal niet wankelen,
zegt de HEERE, uw Ontfermer.


Wat God in negatieve zin en in positieve zin zegt - het is als de grote rotsen die boven het onveilige en wegstuivende zand van alle aardse ervaringen uitsteken. Als een bang en bezorgd iemand door het geloof een van deze dingen aangrijpt, dan verdwijnt alle vrees en is de onrust weg. Niets kan haar van haar vertrouwen en vrede afbrengen. Want Zijn goedertierenheid zal niet wijken.

Gebed (van Susannah) 
Mijn liefhebbende Heere, laat de ondersteuning en troost van dit 'zal niet' diep in mijn ziel dalen. Laat ze mij kracht geven om elke moeilijkheid aan te kunnen, elk kwaad te weerstaan en welke beproeving dan ook te dragen en dat met de moed die door deze verzekering wordt gegeven. Heere, wilt u dit 'zal niet' tot een liefelijke rustplaats maken en een toevlucht.

Voor vandaag
Gods belofte blijft waar. Ook als de tijden veranderen, de oude dag voelbaar is of lichamelijke zwakheden erger worden. Alles mag wankelen maar Zijn goedertierenheid (= liefdevolle vriendelijkheid) zal niet wijken. Zijn genade is genoeg en Zijn kracht wordt in zwakheid volbracht.

Israël
Daarnaast ontdek ik nog iets moois in Jesaja 54. Al zou de hele wereld op zijn kop staan; de HEERE zal Zijn Israël niet vergeten. Hij gaat grote dingen doen want Zijn goedertierenheid zal van haar niet wijken en het verbond van Zijn vrede zal niet wankelen. Hij is haar Ontfermer.

Blijf bidden voor Israël


Want dit zal voor Mij zijn als bij de wateren van Noach, toen Ik zwoer dat de wateren van Noach niet meer over de aarde zouden komen; zo heb Ik gezworen dat Ik niet meer op u toornen zal en u niet meer bestraffen zal. Want al zouden bergen wijken en heuvels wankelen, Mijn goedertierenheid zal van u niet wijken en het verbond van Mijn vrede zal niet wankelen, zegt de HEERE, uw Ontfermer. U, ellendige, door stormweer voortgedrevene, ongetrooste, zie, Ik zal uw stenen leggen in schitterend zilverwit, Ik zal u grondvesten op saffieren, uw torens maken van kristal, uw poorten van robijn, heel uw omwalling van edelsteen. Al uw kinderen zullen door de HEERE onderwezen zijn, en de vrede van uw kinderen zal groot zijn.
Zal niet
 Als het donker wordt in je leven, wanhoop dan niet. Laat Hem niet gaan tenzij Hij je verzekert van Zijn liefde en trouw. Zeg het vandaag maar een paar keer tegen jezelf:

Zal niet.
Zal niet wijken.
Zijn goedertierenheid zal niet van me wijken

11 opmerkingen:

 1. Dear Aritha I have never read anything by Susannah Spurgeon. It sounds like she has struggled much like we have and found great encouragement in dark times. Yes friend we must not forget Israel...God's chosen people...someday they will know peace and security because of Him. Take care and have a blessed weekend. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. How good that God will be out never-failing resource!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Praise the Lord that He is the Light of the world! In Him, there can be no darkness in our soul or life, for His light overcomes it. Thanks for the beautiful post and God bless,
  Laurie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie overdenking. De tekst komt zo heel dichtbij. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige en bemoedigende blog Aritha, dank je wel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi boekje van Suzannah! Dankjewel, voor deze quote, goed om te hanteren! Groetjes, Heleen

  BeantwoordenVerwijderen