13 sep. 2019

TERUG NAAR DE BRON (JEZUS)

In mijn groepje op Faceboek zijn we bezig met een Bijbelstudie over Woorden van Waarde. De woorden die we kiezen kunnen een zegen of een vloek zijn. Ze zijn een bemoediging of werpen juist een barrière op. Onze woorden kunnen leven of dood brengen. 

Jacobus 3
In de eerste week was deze tekst aan de beurt:
Jakobus 3:9-10 Door haar loven wij God en de Vader, en door haar vervloeken wij de mensen, die naar de gelijkenis van God gemaakt zijn. Uit dezelfde mond komen zegen en vervloeking voort. Dit behoort niet zo te zijn, mijn broeders.


Verkeerd bezig 
Die eerst gemeente … ze waren super verkeerd bezig volgens Jacobus. Hij zegt: “…dat behoort niet zo te zijn broeders.” Gelukkig noemt hij hen toch nog broeders. Maar hij wil wel verandering zien. Het is niet normaal om zo te leven als Christus-volger. Iemand die mensen vervloekt en zegent lijkt niet op Jezus. Is Hij wel een volger van Hem?

Volharden?
Het verbaast me. Ik dacht dat die eerste gemeentes een stralend licht waren in de heidense wereld. Niet dus. Ik voel me onzeker. Als zij het zelfs niet volhielden …  wie ben ik dan? Maar ik word niet moedeloos. Er staat ook in de Bijbel: ‘

Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid. (1 Joh 1:9)

Terug naar de Bron
Als kind van God leven we nou eenmaal op geestelijk bezet gebied. (Ef 2:2) Zo belangrijk om steeds terug naar de Bron te gaan. Naar Jezus Christus. Hij is onze Heere en Redder. Hij helpt ons met ons ‘hele zelf’. Bij Hem is frisse genade voor iedere dag.


Paulus' les
Tegenover de dubbelheid van de gelovigen waar Jacobus zijn brief aan schrijft, staat deze les van Paulus:
Spreek onder elkaar met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen, en zing voor de Heere en loof Hem in uw hart, en dank altijd voor alle dingen God en de Vader in de naam van onze Heere Jezus Christus (Ef 5:20).

7 opmerkingen:

 1. Aritha: I find this entry interesting. May I ask what translation you used to get the James 3:9-10 quote?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. It's the Dutch "Herziene Statenvertaling" (HSV). https://herzienestatenvertaling.nl/

   Verwijderen
 2. In die eerste gemeentes ging het ook al snel mis inderdaad. Goed dat je daarover schrijft, want ik hoor regelmatig dat we 'terug moeten naar de eerste gemeentes', maar dit wordt er dan niet bij verteld. En wacht dacht je van het verhaal van Ananias en Safira?

  Ik wordt regelmatig moedeloos van mezelf en van de kerk. Het lukt maar niet om echt met elkaar de eenheid te vinden. Oudsten in de kerk die mensen op een subtiele manier vragen om te vertrekken, wanneer ze vragen hebben bij preken of een (veranderde) koers van de gemeente. Niet leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dear Aritha I am going to study this on "You Version". Thank you for sharing this very much needed teaching. Hope your week is blessed friend. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat Jakobus de broeders vermaant en oproept tot bekering geeft ook veel stof tot hoop. Zowel voor de vroege gemeente als voor ons: hij gaat er van uit dat er verandering kan (en moet) plaats vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, Jacobus schrijft heel helder. En wat je over de eerste gemeentes schrijft dat je er onzeker van wordt, misschien kun je het ook anders bekijken Misschien kan het ook juist tot troost zijn dat die eerste gemeentes ook niet volmaakt waren. Niemand is immers goed dan God alleen. “Goede Meester, wat moet ik doen om het eeuwige leven te beërven? En Jezus zeide tot hem: Waarom noemt gij Mij goed? Niemand is goed dan God alleen.” Lukas 18:19, Markus 10:18.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat komt er uit je mond, mooi die tekst uit Ef.5
  Wees je bewust van wat je zegt en denkt

  BeantwoordenVerwijderen