17 sep. 2019

DOE JE SCHOENEN UIT

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)

Terwijl ik worstelde om met mijn zware koffers in de overvolle trein te stappen op weg naar Tel Aviv, verloor ik het gedrang één van mijn schoenen.Verbijsterd staarde ik omlaag naar mijn schoen, die hulpeloos tussen trein en perron lag. Opeens drong het tot me door hoe belangrijk het is om iets aan je voeten te hebben.

Nadenken over schoenen
👞 Ik had veel om over na te denken toen ik mijn reis voortzette.


Mozes, Joshua en Jesaja moesten hun schoenen uitdoen omdat de grond heilig was. Schoenen bezegelden een onderhandeling* in het boek Ruth. De Psalmen praten over het gooien van sandalen naar Edom en God herinnert de Israëlieten eraan dat hun kleding - en hun sandalen - nooit versleten toen ze 40 jaar door de woestijn dwaalden. Wat is dat toch met het Midden-Oosten en schoenen?

SCHOENEN UIT

Een soldaat kan niet vechten zonder zijn laarzen, een boer kan zijn veld niet ploegen. Door je schoenen voor iemand uit te trekken, stel je je kwetsbaar op. Je levert jezelf uit aan de genade van de ander Het is een uiting van vertrouwen en onderwerping. Zonder schoenen staan ​​we machteloos. We kunnen niet verder. Ik ken iemand die werd beroofd en omdat ze ook zijn schoenen afnamen werd hij gedwongen om op blote voeten door de hete woestijn te reizen. Zijn angst daarvoor was onvoorstelbaar.

👞 Teksten in de Statenvertaling met het woordje schoenen
👞 Teksten in de Statenvertaling met het woordje schoen

Yeshua's complete triomf 
In Jesaja 9: 1-7 wordt de aankondiging gedaan (ongeveer een millennium vóór de gebeurtenis) dat voor ons een kind geboren is en dat een zoon is gegeven. Vlak daarvoor is er een boodschap van triomferende overwinning te lezen

Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien. Zij die wonen in het land van de schaduw van de dood, over hen zal een licht schijnen. U hebt dit volk talrijk gemaakt; hebt U niet de blijdschap groot gemaakt?  Zij zullen blij zijn voor Uw aangezicht, zoals men zich verblijdt bij de oogst, zoals men zich verheugt wanneer men de buit verdeelt. Want het juk van hun last, de stok op hun schouders, en de knuppel van hun slavendrijver hebt U verbroken als eens op Midiansdag. Ja, elke laars, stampend met gedreun, iedere soldatenmantel, gewenteld in bloed, zal verbrand worden, voedsel voor het vuur. Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij rust op Zijn schouder.

Staatsgreep 
De laarzen van een krijger nemen en verbranden staat gelijk aan een staatsgreep. Het is een daverende overwinning voor de laarsverbrander en een verpletterende nederlaag voor de vijand die op blote voeten komt te staan. Deze rijke passage spreekt ook over Yeshua's complete triomf en de contrasterende machteloosheid van de vijand.


SCHOENEN AAN

Later in de Bijbel, in het Nieuwe Testament, zien we meer verwijzingen naar schoeisel, maar deze keer in de betekenis van het aantrekken ervan. Nogmaals, in een militaire context geeft Paulus de Efeziërs op aan (6:13-15):

Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden. Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid, en bekleed met het borstharnas van de gerechtigheid, en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede.

Klaarstaan
Geschoeide voeten staan symbool voor het klaar staan om actie te ondernemen. Ik vind het geweldig dat Paulus schoenen koos om onze bereidheid op basis van het evangelie te vertegenwoordigen - een gebrek aan schoenen maakt ons ongeschikt, maar als we onze schoenen aan hebben, staan we klaar om weerstand te bieden op de dag van het kwaad.

Ook zien we in Handelingen 12:7-8 de dagelijkse routine van wakker worden en aankleden een nieuwe wending krijgen wanneer Peter in de gevangenis zit:

En zie, er stond een engel van de Heere en er scheen een licht in het vertrek, en door Petrus in de zij te porren, wekte hij hem en zei: Sta snel op. En zijn ketenen vielen van zijn handen af. En de engel zei tegen hem: Doe uw gordel om en bind uw sandalen aan. En hij deed dat. En hij zei tegen hem: Sla uw bovenkleed om en volg mij. En hij ging naar buiten en volgde hem.

Doe wat je doen kunt
God verrichtte een groot wonder door de ketenen los te maken maar Petrus moet zelf opstaan ​​en zelf zijn sandalen aantrekken. God had hem ook op wonderbaarlijke wijze kunnen aankleden, maar dat deed Hij niet. Petrus moest doen wat hij zelf kon doen en de onmogelijke zaken werden door Gods almacht geschonken. Petrus moest zijn schoenen aantrekken en de engel naar buiten volgen, zijn vrijheid en Gods opdracht tegemoet.

DOE HET ALLEMAAL TER ERE VAN GOD

Denk er over na, terwijl je je schoenen uittrekt hoe kwetsbaar je bent op blote voeten. Zet die gedachten om afhankelijkheid naar God toe. Maak dat moment tot een daad van onderwerping en overgave – werp jezelf op Zijn genade en erken wie Hij is.


Sta klaar
En als je je schoenen aantrekt, denk dan aan Petrus die zich klaar maakte om zijn volgende stappen te zetten op de weg die God met hem ging. Laat je voeten geschoeid zijn met de bereidheid die voortkomt uit het evangelie van vrede. Rust jezelf zowel lichamelijk en geestelijk toe voor de dag en sta klaar voor de taken die God voor je heeft, wat die ook mogen zijn.

 ---------------

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

10 opmerkingen:

 1. Wow wat een krachtige boodschap, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi!! Ik vind het heel fijn lezen. Een soort bijbelstudie. Handig met teksten tussendoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel MeMaree. Ik heb hem iets ingekort omdat er veel herhaling in stond. Zelf vond ik het verrassend om te lezen. Dat van Jesaja wist ik niet eens.

   Verwijderen
 3. Wat een leuke blog. Ik heb hier nog nooit bij stilgestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig stukje, ja zonder schoenen ben je erg kwetsbaar. Een spreekwoord zegt ook : stevig in je schoenen staan, want dan ben je sterk.
  Maar het zegt alles, dat op Heilige grond de schoenen uit moeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb natuurlijk iets met het thema vanwege mijn moeilijke voeten. Maar vanuit geestelijk standpunt is er veel meer om over na denken. Dank voor deze mooie vertaling en samenvatting. Kunst op zich!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aritha once again you selected a scripture I was meditating on this morning - regarding the full armor of God out of Ephesians. Isn't it amazing how the Holy Spirit works across space and brings believers together thinking on the same words. Also loved your observation about how Peter had to get up - put on his clothes and sandals - he had to do his part and God then did the miraculous. Yes for sure - may God Bless Israel. Have a blessed weekend friend. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bijzonder wat er te zeggen is over schoenen. Dit is nog nooit bij mij opgekomen, maar ik ben ook nog nooit mijn schoen verloren:). Dankjewel voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mooi om te lezen Aritha, dank je wel voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen