10 aug. 2019

RUTH EN NAOMI: EEN VERHAAL VOOR DEZE TIJD

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)

Toen ik het boek Ruth las, drong het tot me door dat de openingsscène zo goed pas bij onze situatie als gelovigen. Vooral als je daarbij let op de betekenis van de Hebreeuwse namen van de hoofdpersonen.


Het beeld van Ruth die zich aan Naomi vastklampt, heeft de kerk in het Westen veel te zeggen in een tijd waarin velen worden verleid en weggetrokken door de 'geest van de tijd'.

Hier zijn mijn gedachten:

Wie kan staande blijven?
De wereld schreeuwt dat goed slecht is en slecht goed. We denken soms wel dat we het verschil kennen tussen goed en slecht, maar tenzij we onze kwetsbaarheid hierin hebben leren kennen, lopen ook wij gevaar. De Bijbel waarschuwt ons keer op keer voor een grote misleiding, een kracht der dwaling en een grote afval van het geloof. Ik geef nederig toe dat het mogelijk is dat mijn menselijke geest ten prooi valt aan bedrog. Wie kan dan staande blijven? In het kader van de wetteloosheid en misleiding in de eindtijd geeft Paulus ons een reddingsboei om aan vast te klampen, namelijk liefde tot/voor de waarheid.

Yeshua de Messias is de belichaming van waarheid. Elk woord dat Hij ooit sprak was waar. En zoals hij over Zichzelf zei: Hij is de weg, de waarheid en het leven" (Johannes 14: 6). We KUNNEN de waarheid kennen, omdat we Yeshua kunnen leren kennen. 

Lees: Wat is waarheid

Hoe ziet liefde voor de waarheid eruit? 
Met deze vraag stap ik het verhaal van Naomi en Ruth binnen

Naomi vertegenwoordigt het volk èn de God van Israël - de waarheid over Hem en zijn Woord onder de naties (heidenen). Als Naomi een vertegenwoordiger van het volk en God van Israël is, kunnen Ruth en Orpa zien als vertegenwoordigers van de heidenen, die uitgenodigd worden in de Joodse familie. Allebei hielden ze van Naomi, maar toen zij besloot terug te keren naar Israël, reageerden de twee vrouwen tegenovergesteld. Ruth klampte zich aan Naomi vast en wilde haar niet laten gaan maar Orpa keerde terug naar haar volk en naar haar afgoden.

Hebreeuwse namen
Interessant is dat de Hebreeuwse namen (zoals zo vaak in de Bijbel) hier van groot belang zijn. De letters van Orpa (ערף) verwijzen naar de achterkant van de nek of de rug. Het is het woord dat God vaak gebruikt bij het beschrijven van de koppigheid van de Israëlieten en heeft de gevoelswaarde van terugkeren of afvalligheid. De naam van Orpa heeft aan het einde een extra letter, ה (ah), die in het Hebreeuws vaak richting aangeeft wanneer deze aan een woord gekoppeld is. Het woord "smol" betekent "links", en "smolah" betekent "naar links", thuis is "beit", en als je zegt dat je naar huis gaat, ga je "habeitah". Orpah, hoewel de naam ook gazelle betekent, heeft deze gevoelswaarde: "ik ga terug". 

Ruth, (רוּת), betekent vriendschap. In het verhaal staat Ruth voor vertrouwen, loyaliteit - en vooral - voor relatie of verwantschap.

Naomi (נׇעֳמִי) betekent "mijn vreugde" 

Wat vindt jij van de Bijbel? 
Ik vraag wat je van de Bijbel vindt omdat er tegenwoordig christenen zijn die beweren Jezus lief te hebben, maar ... als het Woord van God een andere weg inslaat dan wat de wereld zegt, dwalen zij bij God en Zijn Woord vandaan. Ze nemen de God van Israël niet serieus.

Anderen klemmen zich echter met heel hun hart vast aan Gods woord.

Terugkeer van Joden naar Israel
Ironisch genoeg is de Joodse terugkeer naar Israël een van de zaken die veel christenen tegenwoordig verdeelt. Hoe zit het met de Palestijnen, wordt er gevraagd. Of men zegt: Het huidige Israël kan niet het werk van God zijn. Daarbij missen zij veel verbazingwekkende beloften in de Bijbel, waar we juist op moeten letten als we uitzien naar de terugkeer van Yeshua. Trouwens, God is de Palestijnen zeker niet vergeten. Lees Ezechiël 47:22-23. Zelfs terwijl Hij zijn beloften aan Israël blijft vervullen, denkt Hij aan hen. Als je de Heere kent, weet je dat op Hem kunt vertrouwen in alle dingen die Hij doet. Hij is rechtvaardig en goed.


Bijbelse kijk op seksualiteit, hel en Jezus als enige weg
Met de Bijbelse kijk op seksualiteit, de gruwelijke realiteit van de hel en dat Jezus de enige weg naar redding is, lijkt het net zo te gaan. Deze dingen lijken allemaal zo hardvochtige te zijn. Zo is God toch niet? De wereld eist in onze tijd dat de Bijbel wordt bijgewerkt (gezuiverd). Helaas zijn er christenen die het hiermee eens zijn. Net als Orpa zitten ze vast aan cultuur waarin ze leven. Ze volgen de God van Israël niet langs het pad dat algemeen gekoesterde overtuigingen tart. Ze kennen God vanuit het hart. Ze vertrouwen Hem niet op Hem. In plaats daarvan kiezen ze ervoor om op hun eigen inzicht te steunen.

Uw volk is mijn volk, Uw God mijn God
Maar Ruth was door een hechte relatie één geworden met haar geliefde Joodse familie. Ze besloot dan ook dat ze bereid was alles te riskeren om bij Naomi te zijn en de band met de God van Israël niet door te snijden. De risico's waren groot en er waren veel onbekende dingen, maar net als Yeshua's vriendin Maria, koos Ruth het goede deel (het belangrijkste), dat niet van haar zal worden afgenomen. Ze was vastbesloten, omdat ze de persoon kende die ze volgde.

Ruth zei: Dring er bij mij niet langer op aan u te verlaten en terug te gaan, bij u vandaan. Want waar u heen gaat, zal ik ook gaan, en waar u overnacht, zal ik overnachten. Uw volk is mijn volk en uw God mijn God. Waar u sterft, zal ik sterven, en daar zal ik begraven worden. De HEERE mag zó en nog veel erger doen: voorzeker, alleen de dood zal scheiding maken tussen mij en u. (Ruth 1:16-17)

Vastklampen aan God
Als laatste geef ik nog enkele andere illustraties die de Bijbel ons geeft om ons aan God vast te klampen: Mozes durfde geen stap te zetten zonder God (Exodus 33:15) en Jacob weigerde de Engel van de Heere te laten gaan totdat hij gezegend was (Gen 32:26). In Lied van Salomo klampt de bruid (die ons vertegenwoordigt: de geliefde van God) zich vast aan haar bruidegom. Net als Ruth weigert de Sunamitische toe te geven.

Ik vond Hem, Dien mijn ziel liefheeft; ik hield Hem vast, en liet Hem niet gaan.

Houd vol, vrienden, en laat (Hem) niet los. De weg wordt meer en meer rotsachtig, maar er is een mooie Toekomst om naar uit te kijken. Ieder die in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden.


Laten wij met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof. Hij heeft om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen en de schande veracht en zit nu aan de rechterhand van de troon van God. (Hebreeën 12:1)
 ---------------

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

6 opmerkingen:

 1. Goed om te lezen. Ik ga je website en FB pagina over Israël opzoeken. Daar weet ik nog steeds te weinig van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beautiful sharing from the story of Ruth, staying close to Yeshua and trusting in God!
  Amen!
  I didn't know that about the meaning of their names.
  Thank you for your welcoming comment today. Blessings!♡

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thank you for this informative and uplifting post about the meanings of these Hebrew names, and the inspiring story of Ruth who left behind her family, culture and religion to worship the One True God. He truly blessed her not only by leading her to Boaz, her perfect soulmate, but even allowing her to be in the geneaology of Jesus Christ.
  God bless,
  Laurie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als kind vond ik het verhaal van Ruth mooi, maar hoe ouder je wordt hoe meer je ervan begrijpt en hoe meer diepgang het krijgt.
  Ik ben het met je eens dat de nieuwe Bijbelvertalers die de Bijbel zonodig moeten 'zuiveren', zich niet altijd correct aan de teksten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aritha - wonderful post - abiding in Jesus is truly the only way we can make it through this life. Thanks to for sharing your link to "One for Israel". I am always blessed when I visit your blog. Hope you are having a lovely start to the week. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen