27 aug. 2019

4 CITATEN OVER DE GEEST ALS TROOSTER

Je moet en eind terug scrollen om mijn andere 4 citaten over de Heilige Geest te lezen. Eén ervan staat hieronder en ik beloofde er nog iets over te schrijven.

De troost van de Heilige Geest is eeuwig. Het is geen troost die komt en gaat. Het is een troost die blijft, want het is een troost die voortkomt uit eeuwige dingen, zoals eeuwige liefde, eeuwige verzoening en een eeuwige erfenis.

Maar, dacht ik ...


... als Hij altijd bij me blijft en als Zijn troost eeuwig is, hoe kan het dan dat het soms lijkt alsof Hij er niet is? Waarom mis ik Zijn troost op momenten dat ik het hard nodig heb?

John Owen legt dat heel helder uit in zijn boek en ik vat het samen in (alweer) 4 citaten, zodat ik nog een terug kan lezen wat ik leerde.


4 CITATEN OVER DE GEEST ALS TROOSTER

1. De Trooster mag dan altijd bij ons blijven, troosten doet Hij niet altijd. Als de Geest van de heiligmaking is Hij erop uit om ons heilig te maken maar hij hoeft ons niet altijd te troosten.

Elke rank die in Mij geen vrucht draagt, neemt Hij weg; en elke rank die vrucht draagt, reinigt Hij, opdat zij meer vrucht draagt. Johannes 15:2

👉 Dit vond ik verrassend. Snoeien om te groeien. Ik dacht hierbij ook aan wat Jacobus schrijft: "Acht het enkel vreugde, mijn broeders, wanneer u in allerlei verzoekingen terechtkomt, want u weet dat de beproeving van uw geloof volharding teweegbrengt. Maar laat die volharding ook volledig mogen doorwerken, opdat u volmaakt bent en geheel oprecht, en in niets tekortschiet. En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden."

2. De Trooster brengt vaak troost die wij niet in ontvangst nemen. De oase is nabij, maar wij zien het niet. Hoe vaak weigeren wij getroost te worden

Op de dag van mijn benauwdheid zocht ik de Heere, mijn hand was 's nachts uitgestrekt en verslapte niet, mijn ziel weigerde getroost te worden. Dacht ik aan God, dan kermde ik; peinsde ik, dan bezweek mijn geest. Psalm 77:3

👉 Ja, dat is zo. Ik herinner die momenten dat  ik worstelde met diepe pijn van binnen en met onverhoorde gebeden. Ik weigerde me te laten troosten. Maar nooit liet Hij me in de steek. Hij werkte door totdat ik Zijn stem (weer) hoorde en er ook echt naar luisterde. 


3. De Heere God belooft dat Hij zondaren zal genezen (van hun zielenpijn) en hen opnieuw zal troosten. Hij beloofde dat aan Israël. Hij is ook in staat om dat voor de gelovigen uit de heidenen te doen. De Trooster blijft bij de zielen van de gelovigen en verlaat hen nooit.  

Ik zie hun wegen, en Ik zal hen genezen; en Ik zal hen geleiden, en hun vertroosting weergeven, namelijk aan de treurige. Ik schep de vrucht van de lippen, vrede, vrede degenen, die ver zijn, en degenen, die nabij zijn, zegt de HEERE, en IK zal hen genezen. (Jesaja 57)

👉 Ik geloof dat het zo is. Ik geloof het, ook als ik Zijn troost niet ervaar. Waarom? Omdat ik mijn God heb leren kennen als de Waarheid. God is geen man, dat Hij liegen zou, of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Híj iets zeggen en het dan niet doen? Zou Híj spreken en het niet gestand doen? 4. De Heilige Geest werkt met kracht

En wanneer ze u zullen wegleiden om u over te leveren, wees dan van tevoren niet bezorgd wat u spreken moet, en bedenk het niet; maar wat u op dat moment gegeven zal worden, spreek dat, want u bent het niet die spreekt, maar de Heilige Geest. (Markus 13:11)

👉 Misschien zijn je omstandigheden niet hoopgevend. Maar één ding is zeker: de Heilige Geest kan er dwars door heen breken en Hij is in staat de beloften van Christus in je gedachten te brengen en je te troosten. Zo kan Hij je in staat stellen om in "kerkers" te verblijven en je toch te verheugen. Zelfs in tegenspoed. 

Spirit divine, attend our prayer,
And make our heart Thy home;
Descend with all Thy gracious power;
Come, Holy Spirit, come.

Come as the light! to us reveal
The truth we long to know;
Reveal the narrow path of right,
The way of duty show.

Come as the dew, and sweetly bless
This consecrated hour;
May barrenness rejoice to own
Thy fertilizing power.

5 opmerkingen:

 1. Hij wil ons heiligen, die sprak me aan. Heiligheid is voor God belangrijker dan dat ik me comfortabel voel. Heiliging houd ik dat ik soms dingen los moet laten en dat doet pijn, maar Hij heeft iets beters.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is heel herkenbaar hoe je de werking van de Heilige Geest ervaart. En zo mooi dat we dan met elkaar er over na mogen denken waarom we het niet altijd zo beleven. Maar al ik denk aan een vader/kind verhouding wordt het begrijpelijker. Vader is er altijd maar laat Zijn kind leren door vallen en opstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heiligen zou wel eens de hoogste vorm van troost kunnen zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. It is wonderful to know the reality of the Person of the Holy Spirit, One to be praised.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thank you, Aritha, for the beautiful post! Once we are saved by trusting in the death, burial and resurrection of Jesus Christ as the only Way to Heaven, we are sealed with the Holy Spirit, Who is always in our heart. If we fail to receive comfort, it is because we are not listening to His still, small voice.
  May God bless you,
  Laurie

  BeantwoordenVerwijderen