3 jul. 2019

GOD GEEFT KRACHT (maar anders dan wij denken)

Gisteren las ik een citaat dat me raakte. Ik wil het graag delen. Ik vond het op de Facebookpagina: bemoediging voor moeders:

Wist je dat God je kracht geeft voor ieder kind dat Hij je geeft? Je krijgt geen kracht voor vijf kinderen als je er twee hebt. Met twee kinderen krijg je kracht voor twee, en met vijf kinderen krijg je kracht voor vijf. 


Bovenstaand citaat werd 32 keer gedeeld. Christelijke moeders reageerden er positief op. Eén van hen zei zelfs: schouders zijn gemeten.

WAAROM DOWN?

Al schrijvend probeer ik er achter te komen waarom ik down word van bovenstaand citaat. Het is toch zo dat God je kracht geeft voor ieder kind? Daar moet ik toch blij van worden?  Ik denk dat ik down word omdat mijn ervaring zo anders is (geweest).

Ik leun achterover in mijn stoel en denk terug.
Ik herinner me nog haarscherp dat...

Uit mijn dagboek

 • 2011 Het doet zo zeer als ze aankomen met: God weet wel dat je het aankon - Hij heeft je schouders gemeten. Ik word er wanhopig van. Maar ik vind troost bij de Heere Jezus, die Zijn unieke lijden volmaakt gedragen heeft. Hij heeft zelfs de dood overwonnen! Bij Hem wil ik schuilen met al mijn verdriet. Het te zwaar voor me. Maar ik ben niet alleen want Jezus is er bij.
 • 2012 Het loopt door elkaar heen bij mij. Verdriet en vertrouwen. Het ene moment maak ik huilend de deuren van mijn bovenverdieping schoon. Het andere moment schuil ik bij mijn Herder en vertel ik Hem alles. Dan lijkt het net of Hij naast me op een stoel zit en luistert. Een tekst die mij op dit moment erg aanspreekt is deze: "Roep Mij aan in de dag van benauwdheid; Ik zal je eruit helpen."
 • 2013 Maar terwijl ik hier zo moedeloos zit te zijn, valt mijn oog op het kleine kaartje vlak voor mijn neus op het prikbord. Ik lees: "Maar Ik heb voor u gebeden dat uw geloof niet ophoudt." Dat geeft me moed. Hoewel mijn geloofsvertrouwen soms aan het wankelen is, wankelt God niet. Hij is juist erg alert en bidt voor mij.
 • 2014 Ik bracht ik mijn zoontje naar school met de auto. Ik moest omrijden op de terugweg en kwam daardoor langs het meertje bij ons in de buurt. Plotseling herinnerde ik me hoe leuk mijn oudste zoon daar vroeger speelde. Diep verdriet welde op. Ik begon spontaan te huilen achter het stuur. Mijn hart deed zo'n pijn van binnen om te weten dat hij "veilig" achter slot en grendel zat. Zal hij ooit een normaal leven kunnen leiden? Zal God verandering geven?

GOD GEEFT KRACHT (maar anders dan wij denken)

Wist je dat God je kracht geeft voor ieder kind dat Hij je geeft? Je krijgt geen kracht voor vijf kinderen als je er twee hebt. Met twee kinderen krijg je kracht voor twee, en met vijf kinderen krijg je kracht voor vijf. 

Ik zeg er volmondig ja op. Maar Zijn kracht komt vaak langs een andere weg dan wij denken. Bij de één zus bij de ander zo.

Dit troost me:

Maar Hij heeft tegen mij gezegd: Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen. Daarom heb ik een behagen in zwakheden, in smadelijke behandelingen, in noden, in vervolgingen, in benauwdheden, om Christus' wil. Want wanneer ik zwak ben, dan ben ik machtig.   

Philip Keller (uit: Hoe een herder Psalm 23 ziet)

 • De teleurstellingen, de frustraties, de ontmoedigingen, de dilemma's van de zware donkere dagen zijn dan misschien dalen van diepe duisternis, maar ze hoeven niet het einde te zijn. Ze kunnen ons naar hoger gelegen grond leiden in onze wandel met God. 
 • Laten we niet langer proberen de moeilijke donkere dagen koste wat kost te vermijden. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze een rijke bron van verfrissing zijn, zowel voor onszelf als voor de mensen om ons heen.
 • Datgene, waar Hij ons aan blootstelt, zal ons geloof en ons vertrouwen in Zijn almacht uiteindelijk alleen maar versterken. Als Hij de goede Herder is mogen we erop vertrouwen dat Hij weet wat Hij doet. Dat alleen al zou genoeg moeten zijn om mijn ziel voortdurend te verfrissen en van nieuwe kracht te voorzien


FOCUS OP JEZUS

Wanhoop daarom niet als je nare dingen overkomen, maar richt je oog op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof. Hij heeft om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen en de schande veracht. Hij zit nu aan de rechterhand van de troon van God. Hij bidt voor je. Hij zal je nooit verlaten.

Luister naar: Als ik een kruis moet dragen (solo: Rianne van Roon)

Al die doodse jaren, die sombere jaren, die moedeloze jaren. Al de oogsten van die verloren jaren kan God je terug geven. Kijk niet naar jezelf maar vertrouw op de God, die wonderen werkt. Luistert naar Zijn belofte: Ik zal je de jaren vergoeden die de sprinkhaan heeft afgegeten. (C.H Spurgeon n.a.v. Joël 2:25)

13 opmerkingen:

 1. "Ik zal je de jaren vergoeden die de sprinkhaan heeft afgegeten."

  Amen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aritha: This is a very interesting blog post. We have one son. He had major birth defect. With God's help and guidance, we were able to deal with it. He had a tough time finding work that lasted. He finally found his niche and lives independently and successfully. I used to pray those things for him. Peace and blessings to you.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hartelijk bedankt voor deze bemoediging! Komt goed van pas nu we zelf in een hele moeilijke periode zitten met één van de kinderen. We hopen en bidden dat alles nog eens mag meewerken ten goede. Zondag een preek gehoord over: " wees in geen ding bezorgd, maar laat uw begeerten in alles door bidden en smeken met dankzegging bekend worden bij God". Wat is dat moeilijk als je midden in de zorgen zit en nog geen uitkomst! Heeft God al verandering gegeven in je situatie? Of ga je er nu anders mee om? Hoe dan ook voor iedereen die het moeilijk heeft Gods ondersteuning toegewenst, Hij kan helpen in alle nood.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou wel willen reageren maar niet hier, liever per mail.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Aritha, Wat een verdriet hebben jullie moeten dragen en nog..Ik heb geen kinderen maar herken veel in je verhaal. Ik heb het zo dikwijls uitgeroepen naar God dat het teveel was. Heb geleerd op het kruis te zien ipv op mijn smalle schouders. Jezus begrijpt en voelt mee. Ik vind jouw Blog getuigen van een realistisch geloof. Dank voor je openhartigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je schrijven geeft een grote strijd weer. Teksten kunnen gemakkelijk klinken. En het is ook goed om er aan vast te houden. Maar dat wil nog niet zeggen dat er geen strijd is. Er is een spreuk die zegt: "God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst". Je schrijven getuigd ook van deze aankomst. Je hebt 'het geloof' mogen behouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een strijd en overgave spreekt hieruit. God zal te jaren vergoeden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel voor deze eerlijke post. Door zulke loodzware dagen, weken, jaren te érkennen, krijgen ze een andere lading, dan wanneer men zegt: je schouders zijn gemeten. Soms is het in onze ogen gewoon te zwaar. Het citaat dat je onderaan neerzet, heb ik een paar jaar geleden overgeschreven van je blog. Het troost me dat verloren jaren in onze ogen 'vergoed' zullen worden. Liefs voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I'm sorry for your pain! Keep those eyes on Jesus! As the song says, "When all around my soul gives way, He then is all my hope and stay."

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mooi, ik laat het even bezinken en lees het later nog eens terug

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier word ik stil van. Dat je kracht naar kruis ontvangen mag. Goed om uit te spreken wat moeilijk is. Dat Hij vooral op deze momenten voelbaar dichtbij je is.
  Wat zijn we zonder Hem, gelukkig draagt Hij ons. Dag aan dag. Hoe goed is het te lezen dat je zoveel bemoediging uit je geloof ontvangt en fijn dat je dat deelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat moedig om dit op te schrijven, zo heeft ieder zijn/haar strijd.
  Blijf op Jezus zien, Hij is de grote Trooster.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dear Aritha - a wonderful post that I certainly needed to read at this particular time. I especially love the reminder of Joel. Even if in this life we don't receive it - God will in the end keep his promise...we just have to trust. Take care friend. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen