6 jun. 2019

DON'T WORRY, BE HAPPY (Gods versie)

Een maand geleden schreef ik in mijn dagboek: 

Donderdag: Filippenzen 4:6-7.


Verder schreef ik niets. 

Toch kwam de laatste weken wat ik las in het boek "Filippenzen. Een gevangene over het navolgen van Christus" terug. Nog steeds eigenlijk. Ik leef er mee. Ik denk erover na wanneer ik wakker schrik in de nacht. Als ik merk dat ik weg dreig weg te zakken in moedeloosheid, herhaal ik Paulus oproep tot heilige onbezorgdheid. Ik probeer het ook echt in praktijk te brengen door gebed. 

VREUGDE IN GOD

Ondanks (talloze) donkere wolkjes boven mijn hoofd ervaar ik diepe vreugde in God. Ik dank Hem daarvoor. Ik dank Hem voor Zijn Woord en voor wie Hij is. En voor zoveel andere dingen.

Filippenzen 4:6

Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus. 

8 citaten over Filippenzen 4:6-7  (uit bovenstaand boek)

 1. De gelovigen moeten zich over geen enkel ding zorgen maken. Het gaat dan speciaal over dingen waar zij geen zeggenschap hebben. Ondanks de moeilijkheden roept de apostel hen op tot heilige onbezorgdheid. We horen in zijn woorden een echo van de woorden die Christus sprak in de Bergrede.
 2. Het geloof in Christus' nabijheid geeft kracht om onbezorgd door het leven te gaan. Paulus weet echter dat het geloof niet altijd krachtig functioneert. Daarom wijst hij op het gebed. 
 3. Het woordje 'maar' aan het begin van Paulus' oproep tot gebed wijst op een tegenstelling. De gelovigen die dreigen bezorgd te zijn, moeten al hun wensen door gebed bij God bekend maken. Het 'in alles' tot God gaan is de keerzijde van het 'in niets' bezorgd zijn.
 4. Paulus gebruikt 4 woorden voor gebed. Eerst het algemene woord. Daarna smeekgebed, een gebed waarin en specifieke nood bekend gemaakt wordt. Vervolgens wij op gebeden die de vorm aannemen van een verzoekschrift. Tenslotte geeft hij aan dat we bij al ons bidden het dankgebed niet mogen vergeten. Geen gebed zonder dankzegging. 
 5. De apostel geeft duidelijk het adres van de gebeden aan. Tot God moeten de gelovigen zich richten. Gelovige bidders kennen God en richten zich tot Hem persoonlijk.
 6. Het is niet zo dat degene die bidt alles krijgt. Wat op het gebed wel ontvangen wordt, is de vrede van God. De zorgen die mensen kunnen kwellen, komen uit het hart van de mens. De vrede die op het gebed ontvangen wordt komt uit het hart van God.
 7. Deze vrede bewaakt als een schildwacht je hart en gedachten in Christus Jezus. 
 8. De verzen vier tot zeven zijn een soort uitvoeringsadvies van de oproep in hoofdstuk 2:18 en 3:1 om een blije christen te zijn. Blijdschap te allen tijde is alleen mogelijk 'in de Heere', die nabij is.
Deze dingen hierboven, is voor mij Gods versie van DON'T WORRY, BE HAPPY. Happy zijn is blij en tevreden zijn met iets. Dat is fijn. Maar Gods versie van geluk is intenser omdat  het doortrokken is met een portie vreugde en vrede dat je verstand ver te boven gaat. Hoe groot is Hij in Zijn liefde!

JOHN PIPER VIDEO

Watch God’s own version of “Don’t worry, be happy” — but with a glorious twist deeper than the universe, in this three-minute video.


Wees niet bevreesd, wanneer de nacht gaat vallen, 
Wees niet bevreesd, wanneer het donker wordt.
Hier is Mijn hand, wees maar niet bang te vallen.
Ik houd je vast, Mijn macht schiet nooit tekort.

Wees niet bevreesd, wanneer de golven stijgen,
zodat het water tot de lippen komt.
Want met een wenk doe Ik de winden zwijgen
en zee en aarde liggen als verstomd. 

Wees niet bevreesd, wanneer je krachten minderen,
want in jouw zwakheid wordt Mijn kracht volbracht.
Ik heb veel werk te doen, ook voor mijn zwakke kinderen.
En alles kun je, als je Mij verwacht.

Wees niet bevreesd, want Ik zal voor je zorgen.
Denk aan de leliƫn, de mussen die Ik voed.
Ik ben de God van heden en van morgen,
de God die leeft en die jou leven doet!

Nel Benschop


šŸ’­ Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met bezorgdheid. Wil je iets erover delen?

8 opmerkingen:

 1. Dear Aritha - first I think the Holy Spirit is speaking to my heart through this post. Just this morning in one of my devotionals was once again directed to Phi. 4:6-9. Also reading a book that included this verse in one of their chapters. Amazing how God's messages keep coming to reaffirm that He is Love and He loves us no matter our circumstances in this life. Keep the faith friend. "The Lord is near."

  BeantwoordenVerwijderen
 2. It's silly really...Just now I wrote a letter to a friend and put it in the mailbox. I started to think I should have said one more thing, but it was too late. I prayed...just decided to let it go, but I fretted. Ha ha. Mailman came, left mail, but did not take the letter to my friend. Ha ha! So I got it, opened it, and added my one more thing. It fit perfectly in the space that was left. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Our son was unemployed for a lengthy time. During this time he started jobs that did not work out for him. One day I came across Isaiah 41:10,(fear not, for I am with you;
  be not dismayed, for I am your God;I will strengthen you, I will help you,
  I will uphold you with my righteous right hand.) This helped me calm down and focus on God and the good things He gave us.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Always testing. Someone said, if you trust you don't worry, and if you worry you don't trust. But ... we need the grace for it. It helps to move on to verse 8!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi, dat is een hele bemoedigende tekst Aritha.♥

  BeantwoordenVerwijderen
 6. “Don’t worry, be happy” zijn woorden die op onze oude camper staan. In het Fries is er ook zo'n soort uitdrukking namelijk "Piekerje net, it komt dogs oars", oftewel: pieker niet, het komt toch anders dan je denkt. Maar som is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zelf het ik nog niet echt heel grote zorgen meegemaakt. Dan denk ik aan honger of vervolging. Het lijkt mij heel moeilijk om dan in overgave te leven als mijn leven op het spel zou staan of dat van mijn dierbaren. De zorgen die ik tot nu toe heb kan ik redelijk overgeven, maar soms kost het wel strijd voordat ik het los kan laten. Toch weet dat ik mag danken in alle omstandigheden.

  BeantwoordenVerwijderen