25 apr. 2019

Jezus en de Emmaüsgangers

De Emmaüsgangers gingen er vandoor. Ze verlieten de brede kring van de discipelen. Waarom me dat raakt? Omdat ik soms ook zo worstel met (of tegen?) ongeloof. 

VERBLINDEND ONGELOOF

Het gepraat van de vrouwen over de opstanding van Jezus konden zij onmogelijk geloven (Lukas 24:11). Het was nonsens. Ze waren in een heftig dispuut over al die dingen verwikkeld toen Jezus opeens bij hen kwam lopen, op weg naar Emmaüs. 


Uit Lucas (J. van Bruggen): Zij die niet wilden geloven, mogen nu niet zien! Als het ware geblinddoekt worden zij in verhoor genomen door de Heiland: "Welke woorden gooien jullie elkaar voor de voeten, al lopend, en waarom zien jullie er zo somber uit?"

Aangrijpend om te lezen dat ze in Zijn aanwezigheid zo openlijk over hun verdwenen hoop en geloof  praatten. En Jezus' reactie echoot (vaak) na in mijn gedachten:
 O onverstandigen en tragen van hart! Dat u niet gelooft al wat de profeten gesproken hebben! Moest de Christus dit niet lijden en zo in Zijn heerlijkheid ingaan? 

VOLHARDENDE LIEFDE

Geduldig legde Hij hen de Schriften met betrekking op zijn eigen levensgang uit (Lukas 24:27). Hij begon bij de boeken van Mozes en verklaarde hen de dingen die op Hem betrekking hadden in de Schriften. Wat een volhardende liefde! Hij is de allerbeste Leermeester die je maar kunt wensen.

 • LINK met Messiaanse profetieën en beloften.

(H)ERKENNING

Pas toen ze in huis waren herkenden ze Jezus opnieuw als de Meester. Hij nam het brood en na de zegenbede brak hij het en deelde het uit. het staat er zo duidelijk dat ze hem niet vanwege het breken herkenden, maar tijdens het breken en uitdelen (Lukas 24:31).  

Uit Lucas (Dr, J. Van Bruggen) Het zijn niet de leerlingen die iets ontdekken, maar het is God die een bedekking wegneemt.Worstel jij met ongeloof ? Roep Gods hulp in en vraag of Hij je ogen wil openen. Onderzoek de Schriften want in Zijn beloften liggen duizend en één redenen om gelovig amen te zeggen op wat Hij zelf in Zijn Woord zegt. Zovele beloften van God als er zijn, die zijn in Hem ja en in Hem amen, tot verheerlijking van God door ons. 

OM BIJ HEN TE BLIJVEN

Hij zal komen en ons geloof versterken. Zo vasthoudend is Zijn liefde. Dat is de les die ik trek uit deze geschiedenis. Mijn belijdenistekst komt uit hetzelfde hoofdstuk. Ik voel me er na 31 jaar echt mee vergroeid:
En zij dwongen Hem en zeiden: Blijf bij ons, want het is tegen de avond en de dag is gedaald. En Hij ging naar binnen om bij hen te blijven. Lukas 24:29

5 opmerkingen:

 1. Aritha - wonderful post...I think each of us at different times in our journey with the Lord struggle with unbelief. I take great comfort in knowing that the very disciples who lived and traveled and touched Him struggled too. Thank you for sharing. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stukje Aritha. De geloofsworsteling is herkenbaar. Ik heb dat nu wel veel minder omdat ik weet dat ik op het Geloof van Christus mag vertrouwen. Mijn geloof heeft vaak met mijn gevoel te maken. Dat slingert heen en weer. Maar Christus had en heeft een rotsvast geloof en Hij heeft dat tot het einde toe volbracht. Dat is ook mijn kracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I pray, 'Increase my faith, Lord' quite regularly. I pray for 'a faith that will not shrink, though pressed by every foe, that will not tremble on the brink of any earthly woe.'

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar, wat een prachtige tekst uit Luc.24:29

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lovely to know Christ is near us even while we may not recognise Him.

  I would value any comment from you or your readers on my latest posting.

  BeantwoordenVerwijderen