30 nov. 2018

🕯️ CHANOEKA VIERENEn het was het feest van de inwijding van de tempel in Jeruzalem, en het was winter. En Jezus liep rond in de tempel, in de zuilengang van Salomo. Johannes 10:22-23

Johannes was de meest intieme vriend van Jezus en hij vertelt dat Jezus in Jeruzalem was voor Chanoeka; het feest van de inwijding (toewijding) van de Tempel. Waarom vieren Zijn volgelingen het dan niet? Sommigen misschien wel maar de meerderheid niet. Wat houdt dit feest in?

Chanoeka is een Joods feest, maar geen verplicht feest zoals de grote feesten. Het is beroemd om zijn kandelaar met negen armen (in plaats van de zevenarmige die in Exodus wordt genoemd) en donuts!


🕯️ Wortels van het feest meer Bijbels dan meeste mensen beseffen.


HET VERHAAL VAN CHANOEKA
Het gebruikelijke verhaal dat verteld wordt is het verhaal over het wonder van een kleine hoeveelheid lampolie, dat op bovennatuurlijke wijze zorgde dat de menora in de tempel acht keer zo lang brandde dan voor mogelijk werd gehouden. Hoe en waarom? De Joodse Makkabeeën heroverden de heilige tempel in 165 voor Christus van de wrede Grieks-Syrische koning Antiochus IV Epiphanes. Deze tiran had bepaald dat alles wat niet paste in de Griekse cultuur verboden was. Het lezen en bestuderen van de Thorah werd verboden evenals de besnijdenis. Ook mocht er geen ander vlees geofferd worden dan onrein varkensvlees. Op een gegeven moment werden de Joden gedwongen om het vlees van een varken te eten. Dit bleek een stap te ver. Onder leiding van de Makkabee-familie werd de macht van de Grieken gebroken. De tempel - verontreinigd met Griekse beelden en slechte praktijken - moest opnieuw toegewijd worden aan God. De zevenarmige menora aangestoken  moest aangestoken worden en er was ritueel zuivere olie nodig om deze kandelaar "eeuwig" te laten branden maar.... men vond slechts één kruik met daarin olie voor één dag. Op de nieuwe olijfolie moesten ze 8 dagen wachten, daarom namen ze het besluit om de vlam toch aan te steken. Wonder boven wonder vulde de oliekruik zich steeds met genoeg olie om de grote menora brandend te houden. Dit ging 7 dagen door. Precies het aantal dagen dat nodig was om de nieuwe olie te maken. Zo werd de tempel werd opnieuw gewijd aan de God van Israël.

In Joodse gemeenschappen over de hele wereld wordt komende week het olie-wonder gevierd met veel voedsel dat in olie is gebakken, zoals donuts (sufganiot) en gebakken aardappel latkes. Kinderen spelen met een vierkant tolletje (een dreidel) met op elke zijde de eerste letters van de woorden: "een groot wonder gebeurde daar" (in Israël de eerste letters van: "een groot wonder is hier gebeurd). Het festival duurt acht dagen en elke dag wordt er een volgende kaars aan de chanoeka-kandelaar toegevoegd, totdat alle acht kaarslichtjes aangestoken zijn en goed zichtbaar branden voor het raam. Aan het einde van de negende maand van Kislev zijn er spelletjes, traktaties en geschenken voor kinderen en veel soefganiot! Maar de oorsprong van het feest van de toewijding lijkt nog verder terug te gaan.Daarom heeft de Chanoeka-kandelaar negen armen in plaats van de gebruikelijke zeven van de menora. Het is om ons Joden te herinneren aan het achtdaagse wonder en het ene 'dienende licht' waaruit alle anderen werden aangestoken. 

Er liggen voor ons als volgelingen van Jezus mooie thema's voor het oprapen bijvoorbeeld: ons dienende licht, het Licht van de wereld - en dit feest van toewijding kan een geweldige tijd zijn om onszelf opnieuw aan Hem (toe) te wijden. 

🕯️ Gaat oorsprong Chanoeka nog verder terug?


In Haggai 2 staat geschreven dat God rond de tijd van de wederopbouw van de tweede tempel Zijn volk oproept om aandacht te geven aan een bepaalde datum. Die datum is de 24e dag van de negende maand, de Joodse maand van Kislev. Hij zegt het driemaal, in dit hoofdstuk (vers 11, 19 en 21)
Let toch aandachtig op, vanaf deze dag en daarna, vanaf de vierentwintigste dag van de negende maand, vanaf de dag dat de tempel van de HEERE gegrondvest is; let aandachtig op...
Het is interessant dat dit slechts één dag voor de dag dat Chanoeka is, zoals het vandaag wordt gevierd, en dat dit ook gericht is op het thema van het toewijden van de tempel aan God en opnieuw beginnen.

God belooft in vers 10:

De heerlijkheid van dit toekomstige huis zal groter zijn dan die van het eerste, zegt de HEERE van de legermachten. In deze plaats zal Ik vrede geven, spreekt de HEERE van de legermachten.

GOD IS TROUW

God stelt zijn profeet Haggaï vragen over wat dingen onrein maakt. Haggai beantwoordt de vragen van God correct en dan vertelt God hem het slechte nieuws: Zo is dit volk, zo is deze natie voor Mijn aangezicht en zo is al het werk van hun handen; ja, wat zij daar aanbieden, onrein is het!  Gelukkig blijft het daar niet bij. God brengt ook een goede boodschap. Hij belooft dat Hij vanaf deze datum overvloed en zegen over hen uit zal storten. Het eerste hoofdstuk van Haggaï vertelt ons dat degenen die uit de ballingschap teruggekeerd waren, afgeleid werden van de herbouw van de tempel en in plaats daarvan hun eigen huis gingen bouwen. Gods huis was vergeten en verwaarloosd. Maar toen de tempel wordt gebouwd, verlangde God ernaar om Zijn zegen te brengen - Hij is trouw zelfs als wij dat niet zijn.


NIEUWE TOEWIJDING

Hoe goed is God! Hoe genadig is Hij en mild om te vergeven! Hij is krachtig genoeg om al onze onreinheid en bezoedeling weg te dragen en verlangt ernaar om ons overvloedig te zegenen. Die tweede tempel was inderdaad groter dan de vorige, want Jezus liep rond in de zuilengalerijen, zelfs op de vierentwintigste dag van de negende maand op het feest van de inwijding. Er was geen onreinheid in Hem en dat is de reden waarom wij door Zijn bloed rein gemaakt kunnen worden. Hij was daar om Chanoeka te vieren en wij kunnen het ook vieren. Hoe? Door de tempel van ons leven opnieuw te wijden aan de God van Israël en Zijn Messias.

Kom, Heere Jezus, en vul de tempel van ons leven! We wijden ons opnieuw aan U, in deze speciale tijd van Chanoeka - het feest van toewijding.

=======================================================

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site) 
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL 
INSTAGRAM 
TWITTER

17 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Graag gedaan. Het was een hele kunst om hem goed te vertalen. Blij met je complimentje.

   Verwijderen
 2. I am so thankful for our blessed Savior. Thank you for explaining about Hanukkah.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat je dit allemaal hebt uitgezocht Aritha,wat je in de Bijbel leest heeft veelal een achtergrond waar wij het fijne niet vanaf weten.
  Als je meer weet ga je ook anders lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi verhaal en bijzonder feest. Door zulke vertalingen leer je zelf ook veel lijkt me. Leuk dat je doet en goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat telt mee. Daarom vind ik het zo leuk om te vertalen. Je leert zoveel.

   Verwijderen
 5. Beautiful sharing about Hannukah!!
  Tomorrow will be the lighting the first night candle!
  Happy Hannukah! Much love!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I enjoyed the message you shared with us. I also enjoyed the music of Marty Goetz. Peace and blessings.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Thank you for this thorough and fascinating post about the meaning of Hannukah! It is good for Christians to know about Jewish heritage.
  God bless,
  Laurie

  BeantwoordenVerwijderen