26 okt. 2018

ONDERZOEK || BIJBELLEESTIP (6)

Geloof niet zomaar alles (en iedereen). Je komt als christen in aanraking met wat anderen zeggen over bepaalde gedeeltes uit de Bijbel. Heb respect maar wees tegelijk ook voorzichtig. Onderzoek of het zo is.

šŸ‘‰ Zoals de Joden in Berea:
Paulus en Silas  gingen, toen zij in Berea gekomen waren, naar de synagoge van de Joden. En dezen waren edeler van gezindheid dan die in Thessalonica, want zij ontvingen het Woord met grote bereidwilligheid en onderzochten dagelijks de Schriften om te zien of die dingen zo waren. Velen dan van hen geloofden. (Handelingen 17:10-12)


BIJBELLEESTIP

Als je de Bijbel wilt lezen en studeren, vertrouw dan niet (direct) op wat iemand anders je vertelt over de tekst. Kijk of het klopt met de rest van Gods Woord. Ga op onderzoek uit. Vergelijk het ene gedeelte met het andere. 

Waarom zijn de gelovigen in Berea een voorbeeld?

 • omdat zij het Woord ontvingen met grote bereidwilligheid. Ze luisterden aandachtig en met respect naar het evangelie. Ze verwierpen het NIET als onwaardig voor onderzoek. Hierin waren ze oprechter (nobeler) dan de Joden in Thessalonika
 • omdat zij de Schriften onderzochten. Ze onderzocht de Schriften - dat is het Oude Testament (Johannes 5:39). De apostelen waren er altijd heel secuur in dat de doctrines die zij omhelsden (met betrekking tot de Messias) in overeenstemming waren met de Joodse geschriften. De Joden uit Berea deden hier dan ook ijverig en ernstig onderzoek naar en waren bereid de waarheid te achterhalen
 • omdat ze dat DAGELIJKS deden. Niet alleen op de sabbat en in de synagoge, maar ze maakten er ook dagelijks werk van. 
 • omdat ze de Schriften onderzochten of die dingen zo waren - of de doctrines van Paulus en Silas in overeenstemming waren met de Schriften. Het Oude Testament gold voor hen als de standaard van de waarheid. Alles waarvan kon worden aangetoond dat het daarmee in overeenstemming was, namen zij aan.

STUDIEBIJBEL:

Lukas prijst het onderzoeken van de Schriften (Oude Testament) door de Joden uit Berea. Dat doet hij niet zomaar. Hij moedigt hiermee alle gelovigen aan om dit ook te doen. Het bevestigt het feit dat de Bijbel een helder licht is is. En dat het mogelijk is om de Bijbel op de goede manier te begrijpen als we er ijverig en toegewijd in lezen, in afhankelijkheid van de hulp van de Heilige Geest.

5 BIJBELTEKSTEN:

 1. 1 Thess 5: 20 Beproef alle dingen, behoud het goede.
 2. 1 Johannes 4:1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan
 3. 1 Kor. 14:29 En laten twee of drie profeten spreken, en laten de anderen het beoordelen
 4. Matt. 24:24 want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en zij zullen grote tekenen en wonderen doen, zĆ³ dat zij – als het mogelijk zou zijn – ook de uitverkorenen zouden misleiden.
 5. 2 Tim. 3:16 Alle Schrift is door God ingegeven en nuttig om te leren, te weerleggen, te verbeteren en te onderwijzen in de gerechtigheid, opdat de mens Gods volkomen is tot alle goed werk ten volle toegerust


šŸ‘‰ Sermons Acts 17:11
.

16 opmerkingen:

 1. This is good instruction for me, to be in God's Word every day. Matthew 24:4 Jesus said: "Take heed that no man deceive you." So many people take a verse out of context and others discount parts of the Bible. I am thankful for God's Holy Spirit who reveals truth to us through His Word.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is een belangrijk basis principe voor het lezen van Gods Woord. Tekst met tekst vergelijken. Toch ben ik ook wel eens twee standpunten tegengekomen. Maar dan is het belangrijk om te kijken voor wie en aan wie dit gedeelte is geschreven of in welke context.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tip Aritha waar ik druk mee bezig ben en je nooit klaar mee komt ☺

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat hoeft ook niet hĆØ. Bezig zijn met het Woord van God is iets dat je mag doen zolang je kunt.

   Verwijderen
 4. Inderdaad zo belangrijk, en biddend lezen : Heer laat me zien wat U hiermee tot mij wil zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Yes, I so agree with this. We must study God's Word to understand it and apply it to our lives. If we pray and ask the Holy Spirit to enlighten our hearts and minds as we read, we will have a clearer understanding of the message the Lord is giving to us. Yes, Pray as we read. God will give us wisdom and understanding. Great post.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes Pamela, He'll give us real wisdom and understanding. Thank you for your comment.

   Verwijderen
 6. Dat is zo waar, neem niet klakkeloos aan wat een ander zegt, maar pak je Bijbel bij de hand en een uitlegger en onderzoekt het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb lang klakkeloos allerlei dingen overgenomen. Nu moet ik uitkijken dat ik niet te kritisch ben (soms).

   Verwijderen