1 okt. 2018

CHECK DE CONTEXT | BIJBELLEESTIP (4)

Vraag aan mezelf: Mag ik STA OP EN SCHITTER uit Jesaja 60:1 op mezelf toepassen?

šŸ‘‰ Hoe belangrijk is het om Bijbelteksten in de context te lezen? Echt heel belangrijk. Veel belangrijker dan ik vroeger dacht!

Bijna had ik God en Zijn verbond met Israel uit mijn Bijbel weggedacht. Maar Jesaja 60 draait juist om Gods trouw aan IsraĆ«l. Heeft God Zijn volk verstoten? Volstrekt niet. JA, ik mag als gelovige uit de heidenen in IsraĆ«ls Zegen delen. Ik mag naar het Licht toe gaan. En dat doe ik ook omdat Hij me getrokken heeft uit de duisternis. Maar... in deze teksten gaat het niet om mij.

Ik las zonder context dit:
Sta op, word verlicht, want uw licht komt en de heerlijkheid van de HEERE gaat over u op.

Ik las in de context dit:
En naar Sion zal een Verlosser komen voor wie zich in Jakob van overtreding bekeren, spreekt de HEERE. Wat Mij betreft, dit is Mijn verbond met hen, zegt de HEERE: Mijn Geest, Die op U is, en Mijn woorden die Ik U in de mond gelegd heb, zullen uit Uw mond niet wijken, ook niet uit de mond van Uw nakomelingen, evenmin uit de mond van de nakomelingen van Uw nakomelingen, zegt de HEERE, van nu aan tot in eeuwigheid. Sta op, word verlicht, want uw licht komt en de heerlijkheid van de HEERE gaat over u op. Want zie, de duisternis zal de aarde bedekken en donkere wolken de volken, maar over u zal de HEERE opgaan en Zijn heerlijkheid zal over u gezien worden. En heidenvolken zullen naar uw licht gaan en koningen naar de glans van uw dageraad --- Ook zullen, zich buigend, naar u toe komen de kinderen van hen die u onderdrukt hebben, en allen die u verworpen hebben, zullen zich neerbuigen aan uw voetzolen, en zij zullen u noemen: Stad van de HEERE, het Sion van de Heilige van IsraĆ«l.

Hoe had ik kunnen weten wat er met deze Bijbelteksten bedoeld werd, als ik de verzen niet in hun verband gelezen had?

šŸ‘‰ Welke Bijbelteksten heb jij ooit uit de context getild?BIJBELLEESTIP: CHECK DE CONTEX!

De Bijbel is geen grabbelton waaruit je lukraak een tekst kunt pakken om op jezelf toe te passen. Trek verzen niet uit hun verband. Ontwikkel geen eigen betekenis. Lees Bijbelteksten in hun context.

Je kunt jezelf hierbij een paar helpende vragen stellen:
 1. wie heeft dit geschreven? 
 2. aan wie is het geschreven? 
 3. op welke tijd heeft het betrekking?
 4. waarom is het geschreven?* 12 opmerkingen:

 1. Mooi en goed om je daarvan bewust te zijn en Bijbelteksten in hun verband te lezen. Heb zelf soms ook de neiging om Bijbelteksten uit hun verband te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Johanneke, ik ben er de laatste tijd erg mee bezig. Daarom deze blog. Dank je wel voor je reactie.

   Verwijderen
 2. Aritha - excellent post. It is always imperative to read what came before and what comes after the scriptures you are studying. Such wise counsel friend. Hope you are having a superb week. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een eye-opener Aritha. De neiging om teksten puur op onszelf te betrekken is menselijk maar er worden zo dikwijls grotere verbanden bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vaak wel. Ik weet niet of het echt menselijk is. Misschien is het onkunde.

   Verwijderen
 4. Wie heeft dat niet gedaan. Gelukkig weet Ć©Ć©n van onze voorgangers een jonge man. Dat je beter een preek over een heel hoofdstuk en bijbelboek kan houden dan hap snap door heel de bijbel losse verzen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, dat is heel mooi! Ik hou ervan om tekst voor tekst dingen uitgelegd te krijgen!

   Verwijderen
 5. Helemaal mee eens Aritha. Soms word het te pas en te onpas gebruikt. Aan de andere kant kan de Heilige Geest zomaar een tekst op lichten waardoor ik weet dat is voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, precies wat jij zegt: te pas en te onpas. Zelfs om iets gedaan te krijgen van een ander. Dat is erg. Ben het met je eens wat je over de Heilige Geest schrijft. „Dezelve Geest getuigt met onzen geest, dat wij kinderen Gods zijn" (Romeinen 8:16).

   Verwijderen
 6. Yes, it is very important to read the context. Passages picked at random may have an altogether different meaning when dealt with in context.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Cecelia. I agree with you. Taking verses out of context leads often to all kinds of misunderstanding. I read this: it is like looking at Google Maps and zooming in on one house.

   Verwijderen