12 jun. 2018

Je bent geen Spreuken 31 vrouw!

Je bent geen Spreuken 31 vrouw. Je zult ook nooit een Spreuken 31 vrouw worden. Dat komt niet omdat je het niet hard genoeg probeert of omdat je een mislukkeling bent.

PERSONIFICATIE VAN WIJSHEID

Het komt omdat de vrouw van Spreuken 31 de personificatie van wijsheid is. De vrouw uit Spreuken 31 is wat er met ons gebeurt als we ervoor kiezen om met “wijsheid te trouwen”.

Ik besef dat dit waarschijnlijk een totaal nieuw concept voor je is, maar je gaat deze opvatting beter begrijpen als je naar het boek Spreuken in zijn geheel kijkt. (Rachel Schmoyer)


VROUWE WIJSHEID EN VROUWE DWAASHEID

Het boek Spreuken is een boek met wijsheidsliteratuur geschreven door o.a. Salomo. Het begin van het boek schetst een beeld van de wijze oude koning Salomo die bij zijn zoon zit. Hij legt hem de twee keuzes uit die hij in dit leven heeft. Hij kan kiezen tussen wijsheid of dwaasheid.

In hoofdstukken 1-9 van Spreuken, verpersoonlijkt Salomo uitgebreid wijsheid en dwaasheid als vrouwen.

 • Spreuken 4:8-9 verwijst bijvoorbeeld naar Vrouwe Wijsheid wanneer hij zegt: Hou haar hoog en zij zal je verheffen. Zij zal je verheffen. Zij zal je vereren, als je haar omhelst. Zij zal je hoofd een bevallige krans geven, jou een sierlijke kroon schenken.
 • Spreuken 9:13 zegt over Vrouwe Dwaasheid: Vrouwe Dwaasheid in onrustig, louter onverstand; zij heeft nergens weet van. Zij zit bij de deur van haar huis, op een troon, op de hoogten van de stad om naar de voorbijgangers op de weg, die daardoor willen gaan te roepen...

OVER DE HOOFDSTUKKEN

De hoofdstukken 10-31:9 van Spreuken definiëren gedetailleerd hoe het is om voor wijsheid te kiezen òf voor dwaasheid.

Dan komt Spreuken 31:10-31, ook wel bekend als het gelukkige einde. Tot dan weten we eigenlijk niet wie Salomo's zoon heeft gekozen. Koos hij voor Vrouwe Wijsheid of Vrouwe Dwaasheid?

Spreuken 31 beantwoordt de vraag. Vrouwe Wijsheid is niet langer zomaar een vrouw. Nu is ze een getrouwde vrouw. De zoon van Salomo heeft voor wijsheid gekozen en is als het ware met haar getrouwd. Wijsheid is erg productief voor hem. Nu wordt hij gerespecteerd, heeft hij een indrukwekkend bezit en zijn kinderen zijn goed gekleed.

DE VRIJHEID OM WIJSHEID  TE TROUWEN

Wanneer je als christelijke vrouw het boek Spreuken lezen, is het niet de bedoeling dat je jezelf vergelijkt met Vrouwe Wijsheid. Wij horen ons te vergelijken met de zoon van Salomo die een beslissing moet nemen. Zullen we met Vrouwe Wijsheid of Vrouwe Dwaasheid trouwen?

Toen ik voor het eerst dit gezicht hoorde van Dr. Toews op de Cairn University , was het alsof er een pak van mijn hart viel. Ik hoef-niet-al-die-dingen-te-doen. (Rachel Schmoyer)


ONTZAGWEKKEND EN WONDERLIJK GEMAAKT

Dit doet er toe als je je realiseert hoe uniek God iedere vrouw geschapen heeft. We zijn niet allemaal naaisters. We zijn niet allemaal verkoopsters. We importeren niet allemaal ons voedsel van veraf. We hebben niet allemaal personeel in dienst. We zijn niet allemaal agrariërs en handelen niet allemaal in ontroerend goed. Het is ook niet de bedoeling dat we allemaal vroeg opstaan ​​en elke nacht pas laat gaan slapen. We zijn niet allemaal moeder geworden. We zijn ook niet allemaal getrouwd.


SPREUKEN 31 GEEN TO DO LIJST

Spreuken 31 kan geen to-dolijst zijn, omdat God in Zijn wisheid niet allemaal dezelfde mensen wilde maken. Met eerbied gezegd: Hij is geen bakker die allemaal dezelfde koekjes bakt met steeds hetzelfde bakvormpje. In plaats daarvan wil God dat christelijke vrouwen voor “wijsheid” kiezen. Het kiezen van wijsheid ziet er voor iedere vrouw anders uit en is afhankelijk van haar cultuur, positie, capaciteiten en het seizoen van haar leven.

DRIE PRINCIPES

Hoewel het kiezen van wijsheid er voor elke vrouw anders uit zal zien, zijn er drie wijsheidprincipes die hetzelfde blijven:

1. Het kiezen van wijsheid begint met het vrezen van de Heere. Liefdevolle eerbied hebben voor God is hèt grote thema van het Spreukenboek. Het wordt wel 20 keer genoemd: Spreuken 9:10 zegt:

 Het beginsel van wijsheid is de vreze des HEEREN en de kennis van de heiligen is inzicht.2. Zoek het bij de Heere wanneer je (meer) details nodig hebt. Het boek Spreuken is heel gedetailleerd als het gaat over wat dwaasheid en wat wijsheid is. Maar het boek is niet altijd helpend voor iedere situatie die zich voordoet. Als je merkt dat je vastloopt, vraag God om Zijn specifieke wijsheid die je zo hard nodig hebt in jouw situatie. Jakobus 1:5 zegt: 

Als er iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze hem gegeven worden.3. Rust in de Heere; in wat Hij gedaan heeft. Bevrijdt jezelf uit de onmogelijke to-dolijst van Spreuken 31. Rust in Hem en in wat Hij voor jou heeft gedaan door Jezus Christus. 1 Korintiërs 1:30 

Maar uit Hem bent u in Christus Jezus, Die voor ons is geworden wijsheid van God en gerechtigheid, heiligheid en verlossing; opdat het zal zijn zoals geschreven is: Wie roemt, laat hij roemen in de Heere.


Rachel Schmoyer is de vrouw van een predikant. Haar dagelijkse baan (eigenlijk, haar 24/7 baan) is moeder zijn van haar vier kinderen. Daarnaast schrijft ze graag. Neem een kijkje op Rachel Schmoyer en Read The Hard Parts.

Via Amazon is het mogelijk om haar 5-daagse devotional kopen (kindle) editie). Good idea for my English readers!

📌 Rachel, thank you so much for allowing me to translate your interesting and surprising blogpost into Dutch. 

13 opmerkingen:

 1. I had never looked at it in this way before. It makes sense. It removes the burden of trying to measure up!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stukje, fijn dat je telkens iets nader toelicht uit de Bijbel en het in een ander inzicht brengt.
  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie, Hobbyloes. Ik vond het voor mezelf heel erg verhelderend.

   Verwijderen
 3. True! Bedankt voor het delen van dit, Aritha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Thanks Aritha! I also always took it more `literally`. Even the other day was noticing about the purple cloth (v.22, her clothing is purple) and thought of Lydia who sold purple cloth as being an exemplary woman who Fears the LORD. May we all gain `wisdom` through fearing the LORD and walking in His ways!! PS I visited Rachel`s blog and really enjoyed it! Awesome that you translated the post to share !! Blessings! Love!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is interessant en wat een opluchting dat we niet letterlijk in de voetsporen van vrouwe wijsheid hoeven te treden. Met haar trouwen is genoeg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sjonge, wat mooi om dit zo in een ander daglicht/perspectief gezet te zien. Er zit zoveel meer diepte in! Prachtig, heel waardevol om dat zo te delen! Aansporend en bemoedigend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn Sandra! Ik vond het ook zo verhelderend voor mezelf!

   Verwijderen