20 jun. 2018

DE GORDEL | Compleet bewapend (3)

Listige verleidingen van de duivel. Strijd tegen geestelijke machten van het kwaad. Kan ik als christen staande blijven?  Paulus zegt van wel... maar dan niet in eigen kracht!

Broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid. (Efeziers 6:10)

GORDEL VAN DE WAARHEID

Dit beeld begrepen de gelovigen in Paulus' tijd direct. Ze droegen lange kleren en bij handelingen als werken, lopen, vechten, reizen, trok men de zoom van de tuniek omhoog en stopte die achter de gordel. Zo ontstond er meer bewegingsvrijheid (zie plaatjes hieronder)

👉 Lees ook dit blogbericht


STARTHOUDING

Paulus zegt eigenlijk: Sta op scherp! Wees alert. Omgord je met de hemelse gordel "de waarheid". Bereid je voor op een geestelijke strijd. Ga in de starthouding staan!

DE WAARHEID?

 1. Christelijke oprechtheid/betrouwbaarheid (Psalm 51:6). Wij worden steeds gehinderd door de losse kleding van ongeloof. Dat is 'de zonde die ons zo gemakkelijk verstrikt,'  (Hebr 12:1). Paulus zinspeelt op de belemmerende kleding, die rond de benen slingerde en alle vrije beweging hinderde. Maar wanneer de lenden (het middel) wordt aangegord met oprechtheid en waarheid, dan ondersteunt het ons, zoals de gordel de beweging en kracht van ons middel versterkt. (bron: J.C. Philpot)
 2. De waarheid die in Christus Jezus is (Efeze 4:21). Christelijke oprechtheid is niet genoeg in het conflict met de zonde en satan zonder de kennis van "de waarheid die in Jezus is."  Voorbeeld: iemand die nog maar net tot geloof gekomen is is geestelijk betrouwbaar en oprecht, maar weet vaak niet hoe hij of zij moet handelen tijdens een  gerichte geestelijke aanval op zijn zijn leven als gelovige. Hij heeft méér kennis nodig van de "waarheid die in Jezus is". (Bron: J.C. Philpot)

Jezus: "Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij." (Joh.14:6)

ONTMOETING MET JEZUS

Belangrijk! Zoek je kracht in de geloofsontmoeting met Jezus Christus. Zonder Hem kun je niets doen en blijf je niet staande. Mèt Hem ben je tot grote dingen in staat. Verlies de moed niet want het is Israëls God Die krachten geeft. Dwars door donkere dalen en geestelijke strijd heen.

👉 Video: Jurjen ten Brinke
👉 Omgorden (Christipedia)


2 opmerkingen:

 1. Ik vind het ook zo mooi geschreven in het boek van Bunyan: Een Pelgrimsreize naar de Eeuwigheid. Er staat in dat Christen een gehele wapenuitrusting krijgt aangetrokken, hij gaat daarna werkelijk de strijd aan met Appollyon. Ook in de Bijbel staat dat je je compleet moet bewapenen voor aanvallen van de satan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga kijken, Loes, naar dat stukje in Bunyans boek. Ik ben benieuwd. Misschien maak ik er een apart blogje van.

   Verwijderen