14 aug. 2017

Satans vuistslagen (3)

Is er een tegengif voor de plotselinge inwerpingen van de duivel? Welk middel zou ik kunnen gebruiken om die akelige gedachten te bestrijden?  

WAT LUTHER ZEI 

In de loop van de eeuwen is heel veel goede raad gegeven. Maarten Luther schrijft bijvoorbeeld aan prior Lambertus (van) Thorn die gevangen zat in Brussel:

Disputeer niet met de Satan, maar houd uw ogen onafgebroken op de Heere gericht.


In Satans Vuistslagen staat dit verhaaltje:

Op een dag kwam er jongeman bij een oudvader. Hij klaagde over de zondige gedachten die hem vaak zo maar invielen. Toen gaf de oudvader hem dit antwoord: "Beste jongen, je kunt de vogeltjes onder de hemel niet tegenhouden of ze verbieden om over je hoofd heen te vliegen. Maar je kunt hen wél verhinderen, dat ze op je hoofd hun nestjes maken. Precies zo kan jij het niet helpen, dat je verkeerde gedachten invallen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat ze niet in je hart wortel schieten.
TIPS:
  • Caesarius van Arelate gaf deze tip: 'Indien wij met Christus' hulp, die boze gedachten willen verdrijven, laat ons dan proberen om ons gemoed met heilige gedachten te vervullen.' 
  • Luther las graag de brief van Paulus aan de Galaten als hij last van de duivel had.
  • Nog een tip die ik tegenkwam: ontmoet andere christenen! 
  • Justus Lansberg: "Indien je de verkeerde gedachten wilt bestrijden, zeg dan alleen maar: 'jullie zijn het niet waard, dat ik je antwoord geef of naar jullie luister!'
  • De MOOISTE raad bewaar ik voor de volgende keer!
  • Lees ook deel 1 en deel 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten