donderdag, maart 2

Vasten in veertigdagentijd

Ik lees zoveel over vasten nu de veertigdagentijd is aangebroken, dat ik mezelf afvraag waarom ik  niet mee doe. Waarom ruim ik eigenlijk geen plaats in voor vasten in de voorbereiding op Pasen?


Ik vast best wel eens hoor. Maar alleen in tijd van (persoonlijke) nood. Een periode van God zoeken in het gebed over een bepaalde zaak.

IETS TUSSEN JOU EN GOD

Vasten is iets tussen God en jou. Het is iets heel persoonlijks. Waarom zou je het op Facebook zetten? Bestudeer in dit verband Mattheus 6:16-18.


De discipelen van Johannes vroegen aan Jezus: "Waarom vasten wij en de farizeeën wel regelmatig, en Uw leerlingen niet?" Jezus antwoordde:

Bruiloftsgasten kunnen toch niet treuren zolang de Bruidegom bij hen is?

FEESTVIEREN

Ik mag in de veertigdagentijd gewoon eten en drinken want mijn Paaslam is voor mij geslacht. Hij is opgestaan. Hij leeft. Hij bidt voor mij. Hij heeft belooft dat Hij altijd bij me zal zijn. "Laten we feestvieren!", zegt Paulus. "Niet met oud zuurdeeg. Ook niet met zuurdeeg van slechtheid of boosaardigheid maar met ongezuurde broden van oprechtheid en waarheid." (1 Korinthe 5)

ZUIVER LEVEN

In plaats van vasten in de veertigdagentijd heb ik een ander idee voor je. Wat denk je van: zuiver leven voor God! Dat wil ik zo graag. Ik verlang ernaar om het hele jaar door zuiver leven. Ik jaag ernaar. Ik smeek erom. Opdat ik Hem mag kennen, en de kracht van Zijn opstanding. Iedere dag opnieuw. Totdat ik Hem zien mag zoals Hij is. Totdat ik eindelijk Thuis kom.

6 opmerkingen:

 1. Wat heb je dat mooi verwoord. Zo zie ik vasten ook, iets persoonlijks tussen jou en God. Zelf heb ik eerlijk gezegd ook niks met de 40 dagen tijd. Een periode van bezinning of vasten is op zichzelf niet verkeerd, maar niet per sé voorbehouden aan 40 dagen voor Pasen. Het is zoals je schrijft, iedere dag opnieuw mogen we met en voor Hem alleen leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fasting is personal and beautiful when God invites one to do that. Some like to do things in a group like Lent, and I'm sure God can honor that but people should consider the purpose of the fast and not feel pressured to join in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooi stukje. Ik denk precies zo over vasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik voel me soms een beetje ongemakkelijk omdat ik niet mee doe.

   Verwijderen