26 jun. 2015

Moet het altijd leuk zijn in de kerk? (1)

Ik was bij een jonge vrouw op bezoek. Onverwacht hadden we het over de kerk. Ze wil zo graag weer naar de kerk maar meestal moet ze een dagdeel werken op zondag.

DEPRIMEREND

Op zoek naar een kerk die bij haar past. Ze probeert het af en toe. Ze zei tegen mij: Maar de mensen zien er zo deprimerend uit! Ze doen niet leuk en zijn niet hartelijk... Ondertussen heeft ze al heel wat kerken aan de binnenkant gezien. Maar nergens vind haar hart rust om zich blijvend te vestigen.


ALTIJD LEUK?

Ik dacht er over na, thuis. Ik werd verdrietig van. Mensen kunnen er inderdaad deprimerend uit zien. Gewoon omdat ze mens zijn. Omdat ze zorgen hebben. Niet iedere gelovige zit te stralen in de kerkbank. Moet het altijd leuk in de kerk? Nee, natuurlijk niet. Maar een warm welkom voor nieuwelingen zou wel mooi zijn. Tijd voor zelfreflectie. Ik denk na over het volgende citaat:

Een kerk gaat pas voor je leven als je actief deelneemt. Als je gaat bidden voor de mensen die verdriet hebben. En blij bent met broeders en zusters waar het goed mee gaat. Een kerk wordt pas echt jouw kerk als je gaat bidden voor de voorgangers en voor de prediking van het woord.

Volgende keer meer ...

5 opmerkingen:

 1. Mooi. Kerk en Gemeente-zijn zet me ook vaak aan het denken. Heel benieuwd naar je serie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze heeft inderdaad een punt ja. Jammer he net dat mensen denken dat je geen lol kan hebben als christen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Ariëlla, I always enjoy your insight into the finer aspects of spirituality. The way we are in church and the way it affects those around us. In our church we have something called "Pass the Peace". We all stand up and walk around and greet each other. It is a way of making everyone feel welcome. NOW, I just wanted to thank you so much for your kind comment on John's Island yesterday. You are most welcome for the nomination. Please know that participation is voluntary and no harm is done if you do not care to participate. I wish you a wonderful weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dat bij de Avondmaalstafel. Zelf ben ik altijd zo dankbaar en blij om dat te mogen meevieren. Maar als je dan soms de mensen ziet terugkomen met zo'n somber gezicht voelde ik me niet op mijn gemak om met een blij gezicht terug te komen. Dus keek ik ook maar "behoudend".....tot de dominee hier een preek aan wijdde....dat we blij mogen zijn. Avondmaal is een Feest!!! Nu ben ik voluit blij, ook als anderen in mijn ogen somber kijken.

  BeantwoordenVerwijderen