2 apr. 2015

Weg met het oude zuurdeeg

Wat een gedoe in de jonge kerk van Korinthe. Veel leden van de gemeente vallen terug in hun oude gewoontes en worden zelfs nog toleranter dan de heidenen tussen wie zij leven. Naar bed gaan met je schoonmoeder moet toch kunnen? Wee degene, die er iets van zegt.

šŸ‘‰ Paulus zegt er wel wat van:

Verwijder het oude zuurdeeg, opdat u een nieuw deeg zult zijn. (1 Korinthe 5:7a)

DE SCHOONMAAK

De Joden eten tijdens Pesach geen voedsel dat gerezen of gegist is. Zo houden zij de herinnering levend aan de ongerezen broodkoeken, die ze aten tijdens hun uittocht. Brood of meelproducten mag je tijdens Pesach niet in huis hebben. Daarom is er de traditionele Pesach-schoonmaak. Het hele huis wordt ontdaan van chameets (gist). Weg met al die kruimels en deegresten!


VERWIJDER HET OUDE ZUURDEEG

Paulus zinspeelt op het aspect van de schoonmaak: "Verwijder het oude zuurdeeg!" Gist of zuurdeeg is een beeld van de zonde. Hij dringt er op aan dat de gelovigen stoppen met hun extreme tolerantie van dingen die God verboden heeft. Ze moeten de zonden weg te doen uit de kerk en uit hun eigen leven. Een klein beetje zuurdesem kan immers alles verprutsen!

Opdat u een nieuw deeg zult zijn.

NIEUW

Een echt christen belijdt een nieuw deeg te zijn. Een nieuw mens door Jezus Christus. Als je zuiver wilt leven, onderzoek jezelf dan eens. Doe net als de Joden, die de avond voor Pesach hun huis doorzoeken bij het licht van een kaars. Wie weet hebben ze toch ergens Chameets (zuurdeeg) vergeten op te ruimen. Leg je hart voor God open en vraag Hem:

Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart,
beproef mij en ken mijn gedachten.
Zie of er bij mij een schadelijke weg is
en leidt mij op de eeuwige weg.


Volgende keer: Ook ons Pascha  is voor ons geslacht

7 opmerkingen:

 1. ...en we mochten vanavond weer Avondmaal vieren en horen dat al onze zonden weggedragen zijn, zover het oosten van het westen is, zover zijn onze zonden weggedragen dankzij het Lam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. VĆ³Ć³r Pasen werd vroeger het huis schoongemaakt, alles schoon en opgeruimd.
  Zo moet het ook in het hart zijn, voor een nieuw begin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yes, we must eat the unleavened ( nothing added ) bread (Word of God)

  BeantwoordenVerwijderen